Duitse politicus neemt twee Eritrese asielzoekers in huis

Toen de Eritreeërs Haben (19) en Awet (24) afzonderlijk van elkaar met een boot vanuit Libië de wijk namen naar Europa, hadden ze er geen idee van dat ze samen bij de Duitse parlementariër Martin Patzelt en zijn gezin zouden belanden. De asielzoekers leerden de Patzelts kennen door de kerk en kregen een band. Na enige tijd vroegen zij aan de CDU-politicus of ze bij hem mochten intrekken. Haben en Awet delen nu de zolder met Patzelts zoon in hun woning in Briesen, bij Frankfurt aan de Oder.

De Eritreeërs vluchtten anderhalf jaar geleden uit hun dictatoriale thuisland, waar een groot deel van het totaal aantal bootvluchtelingen richting Europa vandaan komt. "Soldaten konden onverwachts opduiken om mij mee te slepen naar het leger", vertelde Haben aan de Duitse krant Die Welt. Hij liep de grens naar Soedan over. Awet zat gedwongen in militaire dienst en vluchtte met een pick-uptruck de woestijn in. Zij kwamen elkaar pas tegen in Frankfurt. "Sindsdien zijn wij als broers", zegt Awet. "Dankzij de driejarige kleindochter Marin leren wij Duits. Omdat ze langzaam praat."

Patzelt, die vóór zijn politieke carrière twintig jaar een kindertehuis leidde, wil de jonge mannen helpen zodat ze straks zelfstandig de Duitse maatschappij in kunnen: "Net als onze eigen kinderen". Hij pleit ervoor asielzoekers niet in massale opvang te plaatsen. Die Grünen propageerde ook een humaner asielbeleid. Daarom daagde Patzelt Grünen-leider Hans-Christian Ströbele in een open brief uit ook vluchtelingen in huis te nemen. Er kwam geen reactie van Ströbele, maar wel van anonieme burgers. Zij bedreigen Patzelt met de dood omdat ze vinden dat hij hun iets oplegt. Maar de politicus blijft bij zijn standpunt.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden