Duitse politici zoeken naoorlogse verzoening

ANTOINE VERBIJ

De Duitse regering was tot nu toe zeer beslist. Van herstelbetalingen, schadevergoedingen of aflossingen van gedwongen kredieten kan geen sprake zijn. De rekening van de nazibezetting van Griekenland in de Tweede Wereldoorlog is vereffend, zo liet de regeringswoordvoerder Steffen Seibert een en andermaal weten.

Toch blijven de Grieken financiële verlangens koesteren op dat punt. En ze vinden daarvoor onder Duitse politici steeds meer gehoor. Was het eerst alleen de Linkspartij die wees op de plicht van Duitsland verantwoordelijkheid te nemen voor de nazimisdaden in Griekenland, nu klinken zulke geluiden ook uit de hoek van de Groenen en de regeringspartij SPD.

De Duitse pleitbezorgers voor tegemoetkoming aan de Griekse verlangens mengen zich uitdrukkelijk niet in het ingewikkelde juridische, economische en historische debat over de rechtvaardiging van de eisen. Zoals de vice-voorzitter van de SPD Ralf Stegner het formuleert: "Het gaat om de omgang met ons verleden. Daar staat nog geen streep onder."

Op het ministerie van buitenlandse zaken toont men zich inmiddels bereid in actie te komen. Staatssecretaris Michael Roth (SPD) opperde bijvoorbeeld de mogelijkheid om het budget van het zogeheten Toekomstfonds te verhogen. Met dat fonds worden projecten gefinancierd 'die de verzoening en de historische verwerking tussen Griekenland en Duitsland dienen'.

Dat fonds werd vorig jaar in het leven geroepen tijdens een bezoek van de Griekse president Karolos Papoulias aan Berlijn. Daarnaast zou ook het 'Duits-Griekse Jongerenwerk' extra impulsen kunnen krijgen. En zou Duitsland meer geld ter beschikking kunnen stellen aan de Joodse gemeenten in Griekenland, vooral aan de gedecimeerde gemeente in Thessaloniki.

Bedragen zijn er tot nu toe niet genoemd. Maar het is duidelijk dat de voorstellen geen van alle bedoeld zijn om geld in de Griekse staatskas te laten vloeien. "Het gaat erom dat we de slachtoffers en hun nabestaanden financieel tegemoetkomen", zegt Gesine Schwan, een morele autoriteit in de SPD en tot tweemaal toe kandidaat voor het bondspresidentschap.

Duitse politici willen de verwerking van de nazimisdaden in Griekenland in een morele context plaatsen. Historici wijzen erop dat dan ook de collaboratie door de Grieken in het vizier komt. Bijvoorbeeld hun aandeel in de onteigening van de Joden in Thessaloniki.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden