Duitse politici mogen toch naar Turkse legerbasis

Na bemiddeling van NAVO-chef Jens Stoltenberg mogen Duitse politici een bezoek brengen aan de militaire basis Konya in Turkije. Beeld Photo News
Na bemiddeling van NAVO-chef Jens Stoltenberg mogen Duitse politici een bezoek brengen aan de militaire basis Konya in Turkije.Beeld Photo News

Duitse parlementariërs mogen op 8 september toch een bezoek brengen aan de Duitse militairen die op de Turkse basis Konya zijn gelegerd. Het bezoek stond gepland voor 17 juli, maar werd verboden door de Turkse autoriteiten. Na bemiddeling van NAVO-chef Jens Stoltenberg is alsnog een nieuwe afspraak gemaakt.

Wisanne van 't Zelfde

SPD-politicus Martin Schulz liet weten blij te zijn met de overeenkomst tussen Turkije en Duitsland. “Dit lost niet alle conflicten en problemen op die we met Turkije hebben, maar het is zeker een stap in de goede richting.”

Eerder dit jaar kregen leden van het Duitse parlement geen toestemming om uitgezonden troepen in het Turkse Incirlik te bezoeken. De Duitse militairen in Incirlik voerden de afgelopen jaren veel verkenningsvluchten uit boven Irak en Syrië, als onderdeel van de internationale coalitie die strijdt tegen Islamitische Staat. Vanwege de verslechterde relatie met Turkije besloot Duitsland de troepen weg te halen uit Incirlik. Op dit moment worden de 260 manschappen en meerdere voertuigen verplaatst naar Jordanië.

Gespannen verhoudingen

Turkije wilde aanvankelijk geen toestemming geven voor de bezoeken vanwege ‘binnenlandse redenen’. Turkije is boos op Duitsland, omdat het land asiel verleende aan meer dan 400 Turkse burgers met diplomatieke paspoorten. Die vroegen asiel aan in Duitsland, nadat zij ervan werden beschuldigd aanhangers van de Gülen-beweging te zijn. De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan houdt de geestelijke Fethullah Gülen en zijn aanhangers verantwoordelijk voor de mislukte staatsgreep van vorig jaar. Ook vindt Turkije dat Duitsland te weinig maatregelen treft tegen de verboden Koerdische arbeiderspartij PKK.

De Duitse autoriteiten zijn verontwaardigd over het feit dat Turkije mensen met een Duits paspoort vasthoudt. Het gaat om een mensenrechtenactivist en een journalist, die ervan worden beschuldigd terroristische activiteiten te ondersteunen. Ook zijn de verhoudingen tussen Duitsland en Turkije gespannen door het Turkse referendum over grondwetswijzigingen dat in april van dit jaar plaatsvond. President Erdogan trok hierbij veel macht naar zich toe.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden