Duitse plagiaatminister Schavan blijft zitten

Annette Schavan met Angela Merkel Beeld ap
Annette Schavan met Angela MerkelBeeld ap

De Duitse minister van Onderwijs Annette Schavan (CDU) is niet van plan af te treden nu de universiteit van Düsseldorf haar de doctorstitel heeft afgenomen wegens plagiaat. Ze zei dat woensdag in het Zuid-Afrikaanse Johannesburg. De minister is van plan de maatregel van de universiteit juridisch aan te vechten.

Redactie

De bewindsvrouw kwam in opspraak omdat ze bronnen niet volledig zou hebben vermeld in haar proefschrift waarop ze in 1980 promoveerde. In 2011 trad in een vergelijkbaar geval de Duitse minister van Defensie Karl-Theodor zu Guttenberg wel af.

De Duitse oppositie heeft de bewindsvrouw opgeroepen af te treden. De vereniging van de meer dan 27.000 hoogleraren in Duitsland noemde een minister van Onderwijs die wegens plagiaat haar doctorstitel kwijtraakt, 'amper draaglijk' en 'zeer moeilijk voorstelbaar'. De koepel van Duitse studentenorganisaties eiste openlijk het onmiddellijke aftreden van Schavan, omdat zij geen voorbeeld meer kan zijn voor jonge wetenschappers.

Bondskanselier Angela Merkel heeft het 'volste vertrouwen' in haar minister en partijgenote, zei een woordvoerder van Merkel woensdag. Na de terugkeer van Schaven uit Zuid-Afrika, waar de bewindsvrouw momenteel verblijft, is 'gelegenheid om in alle rust met elkaar te praten', zei de woordvoerder.

Volgens een commentaar in de krant Süddeutsche Zeitung speelt Merkel een gevaarlijk spel: als Schavan zoals aangekondigd juridische stappen neemt tegen de beslissing van de universiteit, kan de zaak maanden blijven voortmodderen, tot aan de Bondsdagverkiezingen in september. Merkel moet dan nog meer vrezen voor de meerderheid van haar centrumrechtse coalitie.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden