GPS-kunst

Duitse piloot spelt 'hello' in de lucht

De onbekende Duitse piloot vloog in een privévliegtuig Beeld Wikimedia
De onbekende Duitse piloot vloog in een privévliegtuigBeeld Wikimedia

Een Duitse piloot oogst lof op het internet voor de manier waarop hij tijdens een vlucht het woord 'hello' spelde in de lucht. Dat deed hij via de radar. Dergelijke satelliettekeningen zijn een wereldwijd fenomeen. 


De Duitse hobbypiloot stippelde zijn route zo uit dat zijn radar en satellietbeelden op fraaie wijze het woord 'hello' zouden vormen. Op de online vliegtuigradar FlightRadar24 is te zien hoe het privévliegtuigje opstijgt in Nedersaksen en kort rondcirkelt boven het vliegveld van Agathenburg. Dan vliegt het een klein stukje door en begint de piloot lussen te vliegen om 'hello' te spellen. Totale vluchttijd: zevenendertig minuten.

Luchtverkeersliefhebbers kwamen de bijzondere route van de onbekende Duitse vliegenier via de radarwebsite al gauw op het spoor. De beheerders van FlightRadar24 - dat alle details van het wereldwijde luchtverkeer oppikt - zijn al langer bekend met de luchtkunstenaar. Tegen The Guardian zeiden zij dat de Duitser een reputatie heeft als het aankomt op 'inventieve vliegkunst'. Zo tekende de piloot met zijn vluchtlijn een vliegtuig boven Bremerhaven, en ergens anders in een hart. Inclusief handtekening. 'GPS-kunst' dus.

Concurrentie

De mysterieuze Duitse radarkunstenaar wint inmiddels faam in luchtvaartkringen. Maar hij heeft concurrentie. Een toestel van Air Malta tekende ook al eens twee grote harten, en in Amerika vliegt een privévliegtuig rond dat bekendstaat als de 'Bloemenman'. Uiteraard omdat hij regelmatig grote bloemenpatronen achterlaat op de radar.

Bovendien is GPS-kunst niet alleen voorbehouden aan de luchtvaart. Tientallen wielrenners en hardlopers laten hun trainingsroutes al enkele jaren uitmonden in omvangrijke satelliettekeningen.

Zo is er een Canadese wielrenner die in zijn thuisstad Victoria vrij gedetailleerde GPS-tekeningen maakt die zo'n beetje de hele stad beslaan. Van een giraf, bijvoorbeeld, die vervolgens weer werd bewerkt door een andere tekenaar.

Olifant

Ook in Nederland heeft het fenomeen voet aan de grond gekregen. Zo is er bij Zaltbommel een 108 kilometer lange fietsroute die 'de Olifant' heet. Een idee van een wielrenner uit de buurt. Het laat zich raden hoe de route er van bovenaf uitziet.

In andere delen van Amerika en Europa dook 'satellietkunst' op, die onder meer gewijd was aan Star Wars-figuren, paarden en huwelijksaanzoeken. De Europeaanse en Amerikaanse tekeningen verschillen enigszins van elkaar, omdat de stratenblokken van veel Noord-Amerikaanse steden in rechte lijnen zijn ingedeeld.

Één van de GPS-makers lijkt aan te tonen dat het fenomeen wordt opgepikt. Stephen Lund, de eerdergenoemde wielrenner die de Canadese stad Victoria voorzag van reusachtige satelliettekeningen, werd al uitgenodigd op congressen en maakte onlangs een GPS-tekening in Turijn voor een reclamecampagne van Jeep en voetbalclub Juventus.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden