Duitse partij AfD uit Europese groepering gezet

Vooral opmerkingen over schieten op vluchtelingen bij grens vallen slecht

CHRISTOPH SCHMIDT

De Duitse eurosceptische partij Alternative für Deutschland (AfD), de laatste tijd sterk in opkomst in eigen land, is definitief aan de dijk gezet door de conservatieve fractie in het Europees Parlement. Gisteravond verstootte een meerderheid binnen de Europese Conservatieven en Hervormers (ECH) het laatst overgebleven AfD-lid Marcus Pretzell.

Reden voor de opmerkelijke verwijdering vormen volgens de ECH-leden de radicale uitlatingen van AfD'ers in het vluchtelingendebat. Ook de toenadering tot de rechts-radicale Oostenrijkse partij FPÖ valt slecht bij met name de Britse Conservatieven, de partij van premier Cameron die de ruggengraat vormt van de ECH-fractie, met 78 leden de derde groepering in het parlement.

Bij de Europese verkiezingen van bijna twee jaar geleden kwam de AfD vanuit het niets op zeven zetels. De nieuwe partij, die toen nog vooral campagne voerde tegen de euro, werd destijds als geestverwant verwelkomd in de ECH.

"Het afgelopen jaar is AfD echter dramatisch verrechtst", zegt ECH-Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie), die gisteravond één van de twee indieners was van de motie waarmee Pretzell uit de groep werd gegooid.

Van Dalen en veel andere ECH'ers stoorden zich met name aan een opmerking van Pretzell, in november vorig jaar, waarin hij de mogelijkheid opperde dat Duitse grensbewakers mochten schieten op vluchtelingen die illegaal het land probeerden binnen te komen.

Sindsdien hebben verscheidene AfD'ers, onder wie partijleider Frauke Petry, hetzelfde gezegd.

De radicalisering van de partij vloeit voort uit een machtsstrijd vorig jaar, die AfD-prominent van het eerste uur Bernd Lucke verloor van Petry. Lucke richtte de gematigder splinterpartij Alfa op. Vijf van de zeven AfD'ers in het Europarlement stapten over naar die partij.

Begin vorige maand verzocht de ECH de twee resterende AfD'ers om uit eigen beweging uit de groepering te stappen, anders zouden ze gedwongen worden. Een van hen, Beatrix von Storch, maakte eind vorige week haar overstap bekend naar de eurokritische groepering van de Britse Ukip-leider Nigel Farage. Pretzell liet het echter aankomen op een interne stemming over zijn lot. Dat werd gisteravond in Straatsburg bezegeld.

Vorige maand boekte AfD nog klinkende resultaten in drie Duitse deelstaatverkiezingen, vooral in Saksen-Anhalt (ruim 24 procent).

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden