Duitse oud-president ontvangt Four Freedoms Award

MIDDELBURG (ANP) - De voormalige Duitse bondspresident Richard von Weizsücker ontvangt zaterdag in Middelburg de International Four Freedoms Award. De prijs wordt uitgereikt in de Nieuwe Kerk, in het bijzijn van koningin Beatrix, prinses Máxima en premier Jan Peter Balkenende.

Von Weizsücker, die van 1984 tot 1994 president was, krijgt de prijs onder meer vanwege zijn bijdrage aan de hernieuwing van zijn land na de Tweede Wereldoorlog en de toenadering tussen Oost- en West-Duitsland.

Het Franklin and Eleanor Roosevelt Institute riep de Awards in 1950 in het leven als eerbetoon aan mensen die zich hebben ingezet voor (een van) de vier vrijheden die de Amerikaanse president Roosevelt in 1941 uitsprak: vrijheid van meningsuiting en religie en vrijwaring van gebrek en angst.

War Child

Naast de algemene prijs worden nog vier Awards uitgereikt. De oprichtster van War Child Nederland, Willemijn Verloop, neemt namens War Child de onderscheiding in ontvangst voor vrijwaring van angst.

De Algerijn Lakhdar Brahimi ontvangt de prijs voor de vrijheid van meningsuiting voor zijn kritische rol als speciale vertegenwoordiger van de Verenigde Naties (VN) in Afghanistan en Irak. De prijs voor de vrijheid van godsdienst gaat naar de Britse auteur Karen Armstrong. Oud-noodhulpcoördinator van de VN Jan Egeland, die ook een belangrijke rol speelde in de Oslo-akkoorden tussen Israël en de Palestijnen, ontvangt de prijs voor vrijwaring van gebrek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden