Duitse Nordkirche verenigt oost en west

De nieuwste kerk van Duitsland wordt er nu al 'vakantiekerk' genoemd. Dit omdat de regio's waarin het kerkgenootschap actief is een groot deel van de Duitse kuststrook beslaan, populair bij badgasten. Grofweg loopt het vanaf de havenstad Hamburg tot aan de grens van Polen. De Evangelisch-Lutherische Kirche in Norddeutschland, zoals de nieuwe kerk voluit heet, is ontstaan uit een fusie van drie afzonderlijke evangelisch-lutherse kerken in het noorden van Duitsland.

De Duitse president Joachim Gauck prees de nieuwe 'Nordkirche' als een geslaagd voorbeeld van de Duitse eenheid. "U heeft een hereniging bereikt en u kunt trots zijn op de weg en het doel", zei de president, zelf een voormalig evangelisch-luthers dominee, tijdens de kerkdienst waarmee de vereniging gevierd werd. De fusie is bijzonder omdat het de eerste keer is dat twee protestantse regionale kerken uit het voormalige oosten en westen met elkaar samengaan. De nieuwe kerk telt 2,3 miljoen christenen.

Officieel is er geen onderscheid tussen het voormalige oosten en westen. Maar wie kijkt naar de statistieken, ziet toch opmerkelijke verschillen. Het merendeel, twee miljoen leden, woont in het voormalige West-Duitsland. De deelstaat Mecklenburg-Vorpommern, dat tot 1989 deel uitmaakte van de DDR, telt de overige 300.000 kerkleden. De DDR, de linkse dictatuur waarin het socialisme in de praktijk werd gebracht, zag het christendom als onderdrukkend.

De nieuwe Duitse fusiekerk is net iets groter dan de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). Met dit kerkgenootschap is de Evangelische Kirche in Deutschland (EKD) wat betreft theologische opvattingen in grote lijnen te vergelijken. Maar anders dan de Nederlandse pendant is de Duitse kerk onderverdeeld in zelfstandige regionale kerken, zogenoemde Landeskirchen. De nieuwe Nordkirche is zo'n Landeskirche. Ook kent de Duitse kerk bisschoppen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden