Duitse minister van buitenlandse zaken door PKK met dood bedreigd

BERLIJN - Het ministerie van buitenlandse zaken in Bonn heeft gisteren bevestigd dat de verboden Koerdische organisatie PKK gedreigd heeft de Duitse minister van buitenlandse zaken te zullen vermoorden.

De Keulse krant beweerde gisteren ook over informatie te beschikken dat bondskanselier Helmut Kohl met de dood wordt bedreigd door leden van de Koerdische organisatie. Dit gerucht wordt echter in Bonn bevestigd noch ontkend.

PKK-leider Abdullah ücalan verklaarde afgelopen zaterdag in een interview met de Süddeutsche Zeitung dat “Duitsland gevaar loopt onze tweede oorlogstegenstander te worden.” Bovendien lijkt het de PKK-leider beter als Duitsers niet meer in Turkije op vakantie gaan. De PKK wil deze zomer gericht toeristenoorden aanvallen.

ücalan kondigde ook aan dat Koerdische zelfmoordeskaders staan te trappelen om als 'levende bommen' in Turkije en Duitsland toe te slaan als “Duitsland Koerden aan het fascistische Turkije uitlevert.” Bovendien levert Duitsland, volgens de PKK-leider, al jarenlang miljarden aan militaire- en economische hulp aan Ankara. “Zo is Duitsland allang medeschuldig aan de volkerenmoord van Turkije op het Koerdische volk”, aldus ücalan.

Uit het interview met de Zuidduitse krant blijkt dat de PKK officieel niet meer vecht voor een onafhankelijk Koerdistan. ücalan wil dat alle Koerdische gevangenen worden vrijgelaten, dat de Turkse militairen uit de Koerdische gebieden wegtrekken, dat de Koerdische dorpen die door het Turkse leger zouden zijn verwoest, weer worden opgebouwd en dat er verkiezingen komen. “Op de lange termijn denk ik aan een federatief stelsel naar Duits voorbeeld. Daarvoor zou de Turkse grondwet veranderd moeten worden”, aldus ücalan.

Hoewel de nieuwe Turkse premier Mesut Yilmaz heeft aankondigd dat hij binnen drie maanden de noodtoestand in de Koerdische gebieden wil opheffen en dat hij de Koerdische taal op scholen wil toelaten, ziet de PKK-leider dat niet als een toenadering: “De regering moet direct met ons praten. Het Koerdenvraagstuk kan niet worden opgelost, zonder met de Koerden zelf te praten. En de PKK vertegenwoordigt de Koerden.”

Totdat alle eisen zijn ingewilligd wil ücalan in Turkije 'een tweede Vietnam'. Hij wil vanaf heden een guerillaoorlog voeren die Arafats PLO 'in de schaduw stelt'.

De Duitse binnenlandse veiligheidsdienst heeft inmiddels dankzij de hulp van PKK-afvalligen een redelijk beeld gekregen van de sterk hiërarchische organisatie-structuur van de vrijheidsstrijders. Twee van deze 'kroongetuigen' hebben onafhankelijk van elkaar bijvoorbeeld benadrukt dat de PKK geweld gebruikt tegen Koerden die niet bereid zijn de PKK financieel te 'ondersteunen'. Bovendien gebruikt de PKK geweld tegen eigen leden die kritiek hebben op de strikte regels van de organisatie.

Sinds de PKK in 1993 in Duitsland verboden is, heeft het aantal PKK-activisten zich volgens de veiligheidsdienst van 7500 naar 9000 uitgebreid. Het aantal aanhangers zou inmiddels 50 000 bedragen. In Duitsland wonen ruim 400 000 Koerden. De trainingskampen van de PKK bevinden zich volgens de laatste berichten bij Arnhem en bij Gent. Undercover-agenten hebben daar niet alleen de PKK aangetroffen maar ook leden van de extreem-linkse organisatie RAF die de PKK ondersteunt. Volgens ücalan zijn in Turkije veel Duitse vrouwen voor de PKK actief.

De PKK voert sinds 1993 gewelddadige acties in Duitsland, tot nu toe voornamelijk tegen Turkse doelen. In Frankfurt en Hamburg staan op het moment zes Koerden voor de rechter die ervan worden verdacht lid te zijn van de PKK. Op tien april begint nog een proces tegen vier vermoedelijke PKK-leden in Stuttgart.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden