Duitse minister: snijden in uitkering en subsidie

De Duitse minister van economische zaken Werner Müller wil de rol van de staat drastisch terugdringen. De collectieve uitgaven moeten omlaag, de burgers zullen meer voor zichzelf moeten gaan zorgen, en vakbonden moeten hun looneisen aanzienlijk terugschroeven.

De partijloze Müller schrijft dat in zijn 'Economisch rapport' dat gisteren officieel is verschenen maar waarvan delen de afgelopen dagen al waren uitgelekt. De vakbeweging is woedend, de werkgevers zijn redelijk tevreden, net als de oppositiepartijen CDU/CSU en FDP en ook de kleinste regeringspartij, de Groenen. De linkervleugel van de SPD reageert kritisch.

Volgens Müller is het beslag dat de staat op het economisch leven legt, te groot. De collectieve lasten, nu tegen de vijftig procent, moeten deze regeerperiode al terug naar 45 procent, op langere termijn zelfs naar veertig. Dat betekent dat er gesneden moet worden in subsidies en sociale uitkeringen. Concrete voorstellen doet Müller (nog) niet.

De minister vindt dat werkgevers en werknemers de afgelopen jaren veel te dure CAO's hebben afgesloten. In feite zijn zij verantwoordelijk voor de hoge werkloosheid in Duitsland dat zich door de zware loonkosten uit de markt prijst bij buitenlandse investeerders.

Vooral dit verwijt is slecht gevallen bij de vakbeweging. Zij is van mening dat ze zich de laatste jaren alleszins redelijk heeft opgesteld. Maar de loonmatiging heeft bitter weinig opgeleverd, klagen de bonden; er zijn nauwelijks arbeidsplaatsen bij gekomen. Het rapport van Müller bevestigt dat de roodgroene regering-Schröder na het vertrek minister van financiën Oskar Lafontaine in maart een andere richting is ingeslagen. De SPD'er bepleitte juist forse loonsverhogingen ter stimulering van de koopkracht, en een sterke rol van de staat. Lafontaines opvolger Hans Eichel is een geheel ander type sociaal-democraat.

Enkele weken geleden presenteerde hij een omvangrijk bezuinigingsprogramma dat de vroegere centrumrechtse coalities onder leiding van Helmut Kohl nooit hebben durven en ook niet kunnen doorvoeren. De SPD schreeuwde toen steeds moord en brand en maakte van haar meerderheid in de Bondsraad (de Duitse Eerste Kamer) gebruik om de plannen te torpederen.

Minister Müller beklemtoonde gisteren dat zijn Economisch bericht alleen zijn visie weergeeft. Maar aangenomen mag worden dat hij overleg heeft gehad met bondskanselier Gerhard Schröder die op de rechtervleugel van de SPD staat. Schröder onderstreept voortdurend dat zijn kabinet wel moet bezuinigen omdat voorgaande kabinetten dat nagelaten hebben.

De ironie is nu dat de vakbonden, die dachten in het roodgroene kabinet een geestverwante coalitie te hebben, steeds verder geïsoleerd raken. De werkgevers daarentegen, die enkele maanden geleden nog te hoop liepen tegen het beleid van Oskar Lafontaine, worden met de dag tevredener. Veelbetekenend was de reactie gisteren van werkgeversvoorzitter Henkel op het rapport van minister Müller: ,,In feite zijn al onze wensen en eisen hierin opgenomen.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden