Duitse metaalbond: vrije zaterdag is heilig

FRANKFURT (DPA) - De Duitse vakbond IG Metall weigert de zaterdag als normale werkdag te zien. Europa's machtigste vakbond houdt vast aan een werkweek van maandag tot en met vrijdag.

Daarmee weigert de bond zich te richten naar de nieuwe lijn die de vakcentrale DGB juist dit weekeinde had uitgestippeld. De Deutsche Gewerkschaftsbund (DGB), waarbij IG Metall is aangesloten, wilde als concessie aan de werkgevers de zaterdag als normale werkdag inroosteren. De werkgevers zouden van hun kant dan bereid moeten zijn de werkweek te verkorten tot vier dagen, zodat er meer mensen aan de slag zouden kunnen.

“Werken op zaterdag of arbeidstijdsverkorting zonder looncompensatie ligt niet in de lijn van IG Metall”, stelde vice-voorzitter Walter Riester van de metaalbond gisteren. IG Metall, die met 3,3 miljoen leden veruit de grootste Duitse vakbond is, komt in opstand tegen de eigen vakcentrale op een moment dat er juist centraal overleg aan komt. Vandaag praten vakbonden en werkgevers met bondskanselier Helmut Kohl over een werkgelegenheidspact.

Kohl had zich nog optimistisch getoond nadat DGB-voorzitter Dieter Schulte zei bereid te zijn de vrije zaterdag op te offeren. Ook de sociaal-democratische oppositie en de liberale regeringspartij FDP reageerden positief op Schultes ideeën, waarover hij vorige week met de grote vakbonden had overlegd.

Volgens Riester wordt echter in tal van bedrijven al op zaterdag gewerkt voor noodzakelijk onderhouds- en reparatiewerk. “Als we de zaterdag opgeven, dan eisen de werkgevers straks ook nog de zondag op.” Riester zei dat de bond tot eind 1998 vastzit aan CAO-afspraken, waarbij vanaf oktober vorig jaar de 35-urige werkweek geldt. Pas daarna kan weer over werktijdverkorting en werken op zaterdag worden gepraat.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden