Duitse markt betaal-tv zit dicht na grote buitenlandse allianties

Van onze redactie economie AMSTERDAM - De Duitse markt voor betaaltelevisie is voorlopig dichtgetimmerd, nu de twee grootste partijen op deze markt, Kirch en Bertelsmann, deze week beide een buitenlandse partner hebben gevonden.

De Beierse mediamagnaat Leo Kirch gaat samenwerken met BSkyB, het Britse mediabedrijf dat voor veertig procent in handen is van de Australische mediatycoon Rupert Murdoch. Ruim twee weken voordat de betaalzender van Kirch, DF 1, in Duitsland van start gaat, heeft BSkyB een aandeel van 49 procent genomen in de betaalzender.

Vrijwel tegelijkertijd meldde de andere Duitse mediagigant, Bertelsmann, dat het op het gebied van betaaltelevisie gaat samenwerken met Compagnie Luxembourgeoise de Télédiffusion, kortweg CLT, dat mede-eigenaar is van RTL-4, RTL-5 en Veronica. Het nieuwe bedrijf dat ontstaat uit de fusie tussen de televisiemaatschappijen van Bertelsmann en CLT heeft de weinig aansprekende naam CLT-UFA, maar is wel het grootste tv-concern van Europa.

BSkyB, dat in Engeland betaaltelevisie verzorgt, neemt niet alleen een fors aandeel in DF 1, het bedrijf zal ook een deel van de hoge kosten moeten ophoesten die nodig zijn om betaaltelevisie tot een succes te maken. Momenteel stelt betaaltelevisie in Duitsland nog niet al te veel voor. Première, het Duitse equivalent van Filmnet, heeft ruim één miljoen abonnees. De meeste kijkers trekt Première overigens niet zozeer door speelfilms te vertonen maar door voetbalwedstrijden uit de Bundesliga uit te zenden.

Kirch heeft een heilig geloof in de toekomst van betaaltelevisie. DF 1, de betaalzender die eind deze maand van start gaat, heeft in elk geval geen gebrek aan programma's. Kirch heeft zo'n 15 000 films en series in zijn portefeuille en heeft bovendien afspraken over de levering van programma's met enkele Amerikaanse bedrijven. Kirch bezit ook de uitzendrechten van de Wereldkampioenschappen voetbal in 2002 en 2006.

Anderzijds is het avontuur niet zonder risico's. Mensen die DF 1 willen zien zullen eerst een decoder moeten aanschaffen (kosten geschat op zo'n 1 500 gulden) en zullen ook moeten betalen voor het bekijken van de programma's.

De gemiddelde Duitser mag in vergelijking met de gemiddelde Europeaan redelijk bemiddeld zijn, hij is niet gewend te betalen voor televisiekijken; bovendien heeft hij al de keus uit zo'n twintig kanalen. Bovendien schijnt de levering van de decoders niet al te vlot te verlopen.

De alliantie tussen Kirch en BskyB is opmerkelijk, omdat het bedrijf van Murdoch aanvankelijk in zee was gegaan met het franse Canal-plus, de Franse uitgever Havas en. . .Bertelsmann. Murdoch verliet deze combinatie echter, onder meer vanwege de contacten tussen Bertelsmann en CLT.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden