Duitse krant Bild doet aangifte tegen eigen reageerders

null Beeld Bild
Beeld Bild

Duitse krant Bild gaat aangifte doen tegen mensen die racistische reacties hebben geplaatst op Facebook en Twitter.

Het zijn vaak reacties op nieuwsberichten over vluchtelingen. Er wordt bijvoorbeeld gereageerd met: "Stuur ze terug naar huis, hier zijn ze niet welkom" en "Zijn we niet allemaal een beetje nazi?"

Bild doet nu aangifte tegen de mensen met de heftigste en meest racistische reacties. Ook heeft de krant veel reacties die op hun Facebook-pagina te lezen waren, op hun site gezet.

Bild is een rechtse boulevardkrant, maar eentje die zich wel vaker roert in het maatschappelijke debat over racisme. Vorig jaar begon de krant al eens een grote actie tegen antisemitisme.

Correspondent Antoine Verbij schreef destijds een profiel van het blad: "Natuurlijk doet ook Bild aan roddels, geruchten en halve waarheden over beroemde privélevens. Maar anders dan zijn concurrenten schurkt het blad ook graag tegen de macht aan. Waarbij het politieke carrières maakt en breekt. Om in kringen van de politieke elite geloofwaardig te zijn, houdt het blad zich aan de morele codes van de politiek. Dat betekent in Duitsland: tegen vreemdelingenhaat zijn, tegen racisme, tegen antisemitisme en tegen extremisme van om het even welke couleur."

Huisbezoek met camera
Ook op Nederlandse nieuwsberichten wordt vaak racistisch gereageerd, of het nu gaat om de Zwarte Pieten-discussie of opvang van vluchtelingen.

EditieNL nam in april dit jaar ook stelling, niet door aangifte te doen, maar door de camera ter hand te nemen. Het programma zocht een van de mensen op die op een nieuwsbericht over vluchtelingen had gereageerd. Een verslaggever verscheen voor de deur van een mevrouw - waarvan het gezicht werd afgeschermd - om haar te vragen waarom ze zo had gereageerd.

In de reactie van de vrouw stond: "Laat ze maar verdrinken, die gelukszoekers." De vrouw lichtte desgevraagd toe dat volgens haar Nederlanders gediscrimineerd worden door de overheid en dat ze haar mening over asielzoekers blijft uiten. Een actie als deze werd al eerder uitgehaald door Belgische televisiezender Vier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden