Satire

Duitse komiek mag delen Erdogan-gedicht niet meer voorlezen

Jan Böhmermann bij het voordragen van zijn gedicht Beeld -
Jan Böhmermann bij het voordragen van zijn gedichtBeeld -

Voor de Duitse televisiekomiek Jan Böhmermann blijft het verboden om delen van zijn gedicht over de Turkse president Erdogan ten gehore te brengen. Dat heeft een rechtbank in Hamburg vandaag bepaald.

Redactie

De zaak was door Erdogan aangespannen en draaide om het gedicht 'Schmähkritik' (smaadkritiek), waarin Böhmermann in maart volgens de Turkse president beledigende en lasterlijke uitlatingen deed. Zo vroeg Böhmermann zich af of je Erdogan een geitenneuker en een pedofiel mocht noemen.

Erdogan wilde dat het gehele gedicht verboden zou worden, maar de rechtbank oordeelt nu dat slechts delen (religieuze en seksueel getinte uitingen) niet langer gebruikt mogen worden. Politieke uitlatingen mogen nog wel, bijvoorbeeld de zin: 'stokdoof, laf en beklemd, is Erdogan de president'.

Desondanks was de advocaat van de Turkse president tevreden met het oordeel: "De rechtsstaat heeft gezegevierd. (...) Het doet de Turkse president ook goed te weten dat ongeacht de bekendheid van een persoon het recht onafhankelijk kan oordelen."

In mei zei de rechtbank in een gerechtelijk bevel ook al dat de komiek de betreffende delen niet meer mocht uitspreken. Böhmermann accepteerde die uitspraak niet, maar vandaag bevestigde de rechtbank toch het eerdere oordeel.

De komiek kan nog in beroep. De kans dat het proces doorgaat, lijkt daarom aanwezig: Böhmermann kondigde eerder al aan tot de hoogste instantie 'door te vechten'.

Erdogan probeerde eerder ook al om Böhmermann via het Duitse strafrecht te vervolgen. Dat deed hij op basis van een wetsartikel waarin het beledigen van een bevriend staatshoofd strafbaar werd gesteld. Dat proces leidde tot niets, het wetsartikel wordt nu uit het Duitse wetboek van strafrecht geschrapt.

Het gedicht bracht bondskanselier Angela Merkel in een lastige situatie. Zij moest op dat moment proberen de relatie tussen Duitsland en Turkije goed te houden, temeer omdat Turkije een belangrijke rol speelde (en speelt) in de vluchtelingencrisis.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden