Duitse kerken vragen aanpak van armoe en werkloosheid

Van onze kerkredactie AMSTERDAM - De beide grote kerken in Duitsland hebben zich gisteren gemengd in de verhitte discussie over de economische koers van het land en gewezen op de gevaren van een te ver doorgevoerd kapitalisme.

In een gemeenschappelijke verklaring riepen ze op de massale werkloosheid, maar ook de rijkdom aan te pakken. Alleen een einde aan de werkloosheid kan in hun ogen de sociale voorzieningen veilig stellen.

De Evangelische Kerk in Duitsland en de Duitse Rooms-Katholieke Kerk zeggen dit in een publikatie onder de titel “Voor een toekomst in solidariteit en gerechtigheid”. Een consultatieproces van ruim twee jaar is er aan voorafgegaan.

Duitsland kampt met een alarmerend hoge werkloosheid van ruim twaalf procent: bijna vijf miljoen Duitsers zitten zonder baan thuis. Tegelijkertijd moet het land zwaar bezuinigen op de collectieve uitgaven ten einde de hoogopgelopen staatsschuld te verlagen: een voorwaarde voor toetreding tot de Europese Muntunie. Een zeer controversiële belastinghervorming, waarbij o.a. de belasting op de topinkomens sterk verlaagd zouden worden (door bisschop Karl Lehmann 'a-sociaal' genoemd) houdt de gemoederen bezig. “Niet alleen als woordvoerder van de armen, maar ook van het verstand waarschuwen de kerken ervoor de pijler van de sociale voorzieningen te ondergraven,” schrijven de kerken. Weliswaar zijn hervormingen in het sociale stelsel onvermijdelijk, maar die mogen niet ten koste van de zwaksten gaan, zeggen de kerken, die driekwart van de Duitse bevolking omvatten. “Niet het sociale stelsel is duur, maar de hoge werkloosheid.”

Werkloosheid is “geen onafwendbaar noodlot waaraan de politiek, de economie en de samenleving niets kunnen doen”. EKD-voorzitter bisschop Klaus Engelhardt zei bij de presentatie dat het recht op arbeid tot de rechten van de mens behoort. “Wij mogen er niet aan wennen dat meer dan tien procent van onze bevolking dit recht wordt onthouden.”

Direkte kritiek op de Duitse regering is in de brief uitgebleven: men wenste te voorkomen dat de kwestie voorwerp van partijpolitiek zou worden. Engelhardt deed een klemmende oproep aan de Duitse politiek om samen met het bedrijfsleven en de vakbeweging tot een consensus in de werkloosheidsbestrijding te komen.

Niet alleen de armoede, maar ook de rijkdom moet worden aangepakt, zeggen de kerken. De opeenhoping van vermogen neemt toe en de kloof tussen rijke en arme gezinnen groeit nog steeds. Herverdeling is vaak een herverdeling van het tekort, terwijl “de overvloed aan de andere kant wordt ontzien”.

De kerken zijn volgens bondskanselier Kohl (CDU) ingegaan op een van de grootste uitdagingen van het land, namelijk een effectieve bestrijding van de werkloosheid. Hij zag in het 100 bladzijden tellende document een bevestiging van de sociale en economische inrichting van de Duitse Bondsrepubliek.

Fractievoorzitter Scharping van de SPD sprak de hoop uit dat de verklaring van invloed zal zijn op de politieke discussie. “Het document doet een duidelijk beroep op de sociale verplichtingen van de overheid en de economie.”

Het document is volgens voorzitter Dieter Schulte van de Duitse vakbond DGB een “bemoediging voor allen die in de strijd tegen de massale werkloosheid niet willen capituleren”. De kerken hebben volgens hem moed en visie getoond.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden