Duitse Katholiekendagen: 'nodig' of 'zinloos gemor'

Hoewel de verdeeldheid onder de Duitse rooms-katholieken tijdens de 94e Katholiekendagen in Hamburg duidelijk aan de oppervlakte kwam, toonde bisschop Lehmann zich zaterdag tevreden over de megamanifestatie. De Katholiekendagen zijn volgens de voorzitter van de bisschoppenconferentie een noodzakelijk evenement dat de gelovigen bijeenbrengt.

Lehmann ging niet in op de kritiek van zijn aartsconservatieve collega Dyba op de Katholiekendagen, die gisteren werden afgesloten. Dyba noemde het evenement misprijzend een 'politieke jaarmarkt' waar het geloof te weinig wordt uitgedragen. De bisschop van Fulda hekelde bovendien het 'gejammer, geweeklaag en voortdurend gemopper' van vernieuwingsgezinde gelovigen.

Dyba heeft volgens Joachim Meyer, voorzitter van het organiserende comité van rk-organisaties in Duitsland (ZdK), geweigerd in zijn bisdom voor de Katholiekendagen te laten collecteren. De bisschop, die wel op de manifestatie verscheen, lijkt daarmee op iemand die in een restaurant eet zonder te betalen, zei Meyer.

De zestigduizend bezoekers hebben volgens Meyer grote belangstelling getoond voor zowel religieuze programmaonderdelen als politieke debatten over onder meer Europa en de Duitse eenheid. President Rau riep zaterdag op tot waakzaamheid en daadwerkelijke inzet voor de democratie en de mensenrechten. Er zijn volgens hem wel grenzen aan grondrechten als de vrijheid van godsdienst. Niemand mag zich daarop beroepen om bijvoorbeeld de rechten van vrouwen te schenden.

Lehmann en Meyer veroordeelden nogmaals de oecumenische eucharistieviering die vrijdagavond op initiatief van vernieuwingsgezinde rooms-katholieken in Hamburg plaatsvond. Zo'n gezamenlijke viering met protestanten, die die rk-kerk niet toestaat, is volgens hen schadelijk voor de oecumene.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden