Duitse justitie zoekt naar fraude met bouwafval in Twente

HAAKSBERGEN - Is een deel van de wegen in Twente geplaveid met resten asbest en zware metalen? Officier van justitie Georg Nauth van het Ambtsgericht in de Zuidduitse stad Darmstadt acht dat zeker niet uitgesloten.

Op verzoek van de Duitse aanklager werd afgelopen woensdag door een klein legertje politiemensen een inval gedaan bij de firma Langezaal in het Twentse Haaksbergen. Ook in de woningen van de twee directeuren van Langezaal werd huiszoeking verricht.

De Duitste justitie hoopt in de in beslag genomen adminstratie van Langezaal bewijsmateriaal te vinden, dat van nut kan zijn in het strafrechtelijk onderzoek tegen de firma Mobau uit Darmstadt.

Langezaal recycled in opdracht van Mobau bouw- en sloopafval. Terwijl klanten van Mobau er volgens aanklager Nauth van uit gingen dat het door hun aangeboden bouw- en sloopafvel werd gestort, gaf Mobau Langezaal opdracht het zodanig te bewerken dat het voor hergebruik geschikt is.

Dat was een lucratief handeltje. Mobau bracht zijn klanten 400 Duitse marken aan stortingskosten per kleine container in rekening, terwijl aan Langezaal slechts 120 mark hoefde worden betaald voor het recyclen.

Mobau wordt volgens officier van justitie Georg Nauth niet alleen verdacht van oplichting, maar ook van het aanbieden van schadelijke stoffen die ongeschikt zijn voor recycling. "Daarbij moet u bijvoorbeeld denken aan asbest en zware metalen. Er zijn aanwijzingen dat ook dit soort giftige of het milieu bedreigende stoffen zijn meegegeven aan de Hollanders" , aldus Nauth.

Op de hoogte

Volgens de aanklager was Langezaal daarvan op de hoogte. "Want ze stonden er bij als de trucks werden geladen."

Wat er in Nederland met deze schadelijke stoffen is gebeurd, vindt Nauth voor zijn onderzoek verder niet van belang. "Misschien zijn er wegen mee geplaveid" , suggereert hij.

Woordvoerder mr. Wesselius van het openbaar ministerie laat desgevraagd weten, dat Langezaal vooralsnog buiten elke verdenking staat. "Maar wij zullen de verdere uitkomsten van het Duitse onderzoek uiteraard met belangstelling volgen. Als inderdaad blijkt, dat er ook met betrekking tot Nederland zaken zijn gebeurd die niet door de beugel kunnen, reken ik erop dat wij op de hoogte worden gesteld."

Advocaat mr. Verhoeven van Langezaal wijst de suggestie, dat het Haaksbergse bedrijf willens en wetens gevaarlijke en/of milieu-schadelijke stoffen van Mobau zou hebben geaccepteerd voor recycling resoluut van de hand.

"De inhoud van de containers wordt steekproefsgewijs gecontoleerd door de douane en ook de provincie Overijssel voert regelmatig controles uit op het bedrijfsterrein van Langezaal. Daarbij is nog nooit iets onregelmatigs aan het licht gekomen. Bovendien controleert Langezaal het bouwafval tijdens het recycle-proces ook zelf nog eens een keer voordat het puin aan wegenbouwers wordt verkocht. Mijn client heeft altijd volledig te goeder trouw gehandeld."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden