Duitse is eerste skister die titel op afdaling prolongeert

Van onze sportredactie AMSTERDAM - Nooit is Katja Seizinger gaan zweven op succes of de superlatieven waarin over haar wordt gesproken. Niemand is in staat haar kwaliteiten beter te relativeren dan de Duitse zelf. 'Een genie op ski's' werd ze door voormalige cheftrainer Rainer Mutschler genoemd. “Een genie is Albert Einstein”, luidt haar verdediging.

Einstein had inderdaad onvergelijkbare kwaliteiten; Seizinger werd gisteren de eerste skister uit de olympische geschiedenis die haar titel op de afdaling prolongeerde. Misschien wel om de aandacht af te leiden, reageerde ze in eerste instantie op het andere kunststuk, dat Hermann Maier enkele uren eerder aan de andere kant van de helling in Hakuba had afgeleverd. Nadat de Oostenrijker vrijdag in de afdaling tijdens een vreselijke val even de kunst van het vliegen onder de knie leek te krijgen, triomfeerde hij drie dagen later onverstoorbaar in de super-G. Seizinger nam gisteren zelfs het woord supermens in de mond, waar ze haar bewondering uitsprak voor deze voormalige metselaar. “Ik denk dat je skiër moet zijn om te kunnen waarderen wat hij heeft gedaan. Na zo'n crash was dat sensationeel, niet van deze wereld.”

Seizinger houdt er niet van om in het middelpunt van de belangstelling te staan. En dat is moeilijk als je als Duitse olympische aspiraties waarmaakt zoals deze studente bedrijfseconomie doet. Ze werd gisteren de beste skister van haar land sinds de tweevoudig olympisch kampioene van 1976, Rosi Mittermaier.

Net als Hermann Maier blijkt Seizinger in staat zware teleurstellingen naadloos weg te werken op de momenten dat het er nogmaals opaan komt. Vier jaar geleden viel ze in Lillehammer uit op de super-G om vervolgens van de afdaling de perfecte race te maken. In Hakuba stelde de 26-jarige leidster in het wereldbekerklassement met de zesde plaats op de super-G zwaar teleur, maar trof ze gisteren onverwacht de juiste omstandigheden.

Nadat in Lillehammer een droom waarheid werd, reageerde ze nogal nurks op de opwinding rondom haar en kreeg ze zelfs ruzie met een media-vertegenwoordiger. Zelfs nu ze zich tegenwoordig coöperatief opstelt, wordt ze altijd weer aan dat voorval herinnerd. Aan de vooravond van de Spelen in Nagano gaat ze in een interview met de Frankfurter Algemeine Zeitung in op de problemen van het bekend zijn: “Als ik beneden aankom en daarvoor boven drie fouten heb gemaakt, dan speelt dat nog door mijn hoofd. Maar ik ben amper aangekomen, of er stelt me al iemand een vraag. Op dat moment wil ik echter mijn concentratie behouden en heb ik geen zin in een woordenwisseling. Ik ben nu eenmaal niet iemand die iemand meteen in de armen valt. Men kan zich 360 dagen in een jaar goed gedragen en reageert dan eenmaal misschien niet helemaal goed - dat wordt een persoon die in de openbaarheid staat jarenlang nagedragen.”

“Ik kan zoals het momenteel gaat goed omgaan met mijn bekendheid. Met Boris Becker en Steffi Graf zou ik niet willen ruilen. Maar als skister valt in Duitsland werkelijk goed te leven. Vaak denk ik echter ook: wat veroorloven mensen zich eigenlijk die een ander aanspreken alsof ze hun eigendom zijn. Als ik dat soort dingen tegen een wildvreemd iemand zou zeggen, zou die mij een klap geven.”

Seizinger meent dat geen enkele sporter het publiek iets schuldig is, ook geen prestaties. “Ik doe dit allemaal niet omdat ik in het middelpunt van de belangstelling wil staan, maar omdat ik plezier aan deze sport beleef.” Dat plezier wordt in de ski-sport nogal eens vergald door officials, die in de ogen van Seizinger vaak de verkeerde lokaties kiezen voor de topwedstrijden. Zoals ze zich had verheugd op de Spelen van Lillehammer, zo bezorgd toonde ze zich over Nagano. “We moeten er vanuit gaan dat de factor geluk een groter aandeel in de sportieve beslissingen zal hebben dan objectieve prestaties. Het probleem in Japan is, dat de sneeuw-omstandigheden binnen een half uur kunnen wijzigen.”

Seizinger had grote kritiek op de toewijzing van de WK's van '93 en '96 aan respectievelijk Morioka en Sierra Nevada, en kreeg het gelijk aan haar hand. In Morioka werd de super-G voor mannen wegens slechte weersomstandigheden nooit afgewerkt; de WK in zuid Spanje moest zelfs een jaar worden doorgeschoven wegens afwezigheid van sneeuw. Dat Olympische Winterspelen een ander, gecompliceerder verhaal vormen, is Seizinger bekend. “Tijdens Winterspelen kunnen niet alle sporten honderd procent worden tevredengesteld. Maar in Nagano worden eigenlijk alle openlucht-onderdelen getroffen, en ik ben niet de enige die daar kritiek op heeft. Ook uit de hoek van de Noordse disciplines heeft men zijn bedenkingen. Zelfs onder de bobsleeërs, terwijl ik dacht dat die sport nergens last van zou hebben.”

Vanwege het hoge gokgehalte was Seizinger met niet al te grote verwachtingen naar Japan afgereisd, ook al had de meest veelzijdige skister uit het circuit dit seizoen al geschiedenis geschreven met zes achtereenvolgende triomfen in wereldbekerwedstrijden. Dat was eerder slechts de Franse skilegende Jean-Claude Killy in 1967 gelukt. Het humeur werd er niet beter op na de slechte super-G èn de beslissing om de afdaling na een aantal afgelastingen naar het weinig aansprekende want ingekorte parkoers van de combinatie-afdaling te verplaatsen.

Seizinger vreesde voor langzame, zachte sneeuw waardoor ze haar superieure skigevoel niet zou kunnen aanspreken. Maar dankzij daling van de temperatuur 's nachts, bleken de condities haar op het lijf geschreven. Nadat ze had gezegevierd op het koninginnen-onderdeel van de Spelen, won ze ook de combinatie-afdaling. In beide gevallen bleef ze de Zweedse Wiberg voor. Waar ze vreesde het slachtoffer te zullen worden van een loterij, moest Seizinger toegeven dat “ik veel geluk met de weersomstandigheden heb gehad. De piste was moeilijk, hobbelig en uitdagend. Ik houd van die omstandigheden, ik wist bij de start dat ik een goede kans zou hebben.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden