Duitse Groenen slikken nog even atoomstroom

De Duitse Groenen leggen zich erbij neer dat Duitsland nog vele jaren elektriciteit uit kerncentrales betrekt. De kleinste regeringspartij hoopt dat er nog deze kabinetsperiode minstens twee centrales dichtgaan, maar zal niet opstappen als pas na 2002 met de sluiting wordt begonnen.

Dat is de kern van een ingewikkeld compromis dat de partij na moeizame interne gesprekken heeft weten te vinden en dat gisteren ook door de meerderheid van de fractie in de Bondsdag is aanvaard. De linkervleugel blijft echter mokken. Zij wil veel sneller van de kernenergie af.

Het draait om de zogeheten bedrijfstijd van Duitslands negentien kerncentrales. De Groenen accepteren nu dat een centrale na maximaal dertig jaar wordt stilgelegd. Dat is nog maar vijf jaar korter dan wat de kernenergie-industrie als minimum ziet. De SPD, coalitiegenoot van de Groenen, neemt een middenpositie in.

Gezien de leeftijd van de centrales betekent het voorstel van de milieupartij dat de laatste ongeveer in het jaar 2017 dichtgaat. De twee oudste zouden al in 2001 of 2002 moeten stoppen - nog net in deze kabinetsperiode.

Voor de Groenen, die sterke banden hebben met de anti-kernenergie-beweging, is het thema uiterst belangrijk. Zij wisten vorig jaar bij de kabinetsformatie de sluiting van de centrales in het regeerakkoord op te nemen. Maar al snel zagen de Groenen in dat de praktijk harder is dan de leer. Het is absoluut onhaalbaar om de negentien centrales in één klap dicht te gooien, zoals veel partij-aanhangers willen.

Bij de onderhandelingen met ministers uit het kabinet-Schröder hebben de elektriciteitsproducenten zich bikkelhard opgesteld. Zij dreigen met enorme schadeclaims als de centrales niet hun gewone tijd mogen uitdienen. Dat heeft effect op de betrokken SPD-bewindslieden, en ook op de partijloze minister van economische zaken, Werner Müller.

Ook de Groene ministers zien in dat ruzie met de elektriciteitssector grote financiële gevolgen kan hebben. Minister Jürgen Trittin van milieu en collega Joschka Fischer van buitenlandse zaken hebben de achterban bezworen niet het onmogelijke te eisen. Dat zou hun onderhandelingspositie ernstig verzwakken.

Met het nu gevonden compromis kunnen Trittin en Fischer leven. De Groenen blijven ijveren voor sluiting van enkele centrales in deze kabinetsperiode. Maar er zal geen bloed vloeien als dat niet gebeurt, mits er een garantie komt dat er de komende jaren een concreet en onomkeerbaar besluit valt. De sluiting van de oudste kerncentrales mag desnoods wat langer wachten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden