Duitse Fleckvieh-koe verovert weiden Kenia

Fries-Hollandse koe levert armlastige boeren minder op

REPORTAGE | ILONA EVELEENS

KISERIAN - "De introductie van Fleckvieh in onze kudde was het beste besluit dat we ooit hebben genomen. De inkomsten van de veestapel zijn sindsdien flink gestegen." Aan het woord is Saruni Kakutia, manager van de Olooltepes boerderij. Hij kijkt tevreden naar tientallen koeien en kalveren die grazen op uitgestrekte weidegronden even buiten Kiserian, zo'n 35 kilometer ten zuiden van de Keniaanse hoofdstad Nairobi.

Fleckvieh is een ruim honderd jaar oud koeienras, oorspronkelijk afkomstig uit het zuiden van Duitsland. Pas vier jaar geleden arriveerde de eerste Fleckvieh-koe in Kenia, een land waar ongeveer 80 procent van de veehouders nomaden zijn die vooral Boran-koeien bezitten.

Die runderen geven weliswaar weinig melk en hebben een laag lichaamsgewicht, maar zijn in staat ver te lopen op zoek naar weidegrond en water op de vaak door droogte geteisterde savannen.

Keniaanse landbouwers, die er ook vee op na houden, geven de voorkeur aan de Fries-Hollandse koe, die flinke hoeveelheden melk geeft maar te zwaar is om ver te lopen. Het zwart-witte koeienras krijgt in Kenia echter steeds meer concurrentie van het bruinwit gevlekte Fleckvieh.

"Fleckvieh geeft meer melk, er zit meer vlees aan en door de dikkere huid is het beduidend minder bevattelijk voor ziekten die teken en tseetseevliegen overbrengen. Ook consumeert Fleckvieh minder dankzij een economischer spijsverteringssysteem", somt Kakutia op.

Hij gebaart met zijn armen hoe het enorme stuk land van Olooltepes is verdeeld in zes grote weiden. Tot vier jaar geleden hadden de 150 koeien van de boerderij alle velden nodig om voldoende voedsel te krijgen. "Nu hebben we 200 runderen, het merendeel Fleckvieh, en hebben we maar vier weiden nodig. Ik maai de twee andere velden en verkoop het hooi. Pure winst", lacht Kakutia.

Hij zag zijn eerste Fleckvieh in 2009 op een landbouwshow. Het dier was geïmporteerd door de Nederlander Gerard Besseling, die de Keniaanse afdeling van Fleckvieh Genetics heeft opgezet.

Inmiddels zijn er 25.000 kalveren van het ras geboren en is op tal van locaties in het land Fleckviehzaad beschikbaar om andere koeienvariëteiten te insemineren. "Afhankelijk van de stier die het zaad produceerde, kost een inseminatie tussen de tien en veertig euro", zegt Besseling. "Dat is voor een gemiddelde boer te doen. En elk koeienras is te kruisen met Fleckvieh."

Hij is onder de indruk van de kudde van de Olooltepes boerderij. Volgens hem is het ras bij uitstek geschikt om de inkomsten van de gemiddelde boer te verbeteren en daarmee ook de levensomstandigheden van het gezin. "Fleckvieh is niet alleen geschikter voor grote boeren, zoals bij Olooltepes, maar juist ook voor keuterboeren met een koe. Al bij het eerste nageslacht is de economische waarde toegenomen."

De meeste Keniaanse boeren halen maar net een bestaansminimum uit hun dieren en hun land. Zelden blijft er iets over om te verkopen. Het rendement met de Fleckvieh is beter. Besseling hoopt volgend jaar zijn eerste winst te maken met Fleckvieh Genetics, maar heeft alweer plannen voor een nieuwe investering. Hij wil een informatie-instituut en fokprogramma opzetten.

Kenia is een oerconservatieve maatschappij; boeren en veehouders bejegenen nieuwe ontwikkelingen met veel scepsis. "Je moet ze de voordelen met eigen ogen laten zien. We brengen geïnteresseerden uit het hele land naar Olooltepes. En niet alleen mannen. Ik ben benaderd door een groep vrouwen van het nomadenvolk de Masai die hier in de omgeving wonen. Zij overwegen om een aantal van hun eigen koeien te laten insemineren met Fleckviehzaad", zegt Besseling.

De manager van Fleckvieh Genetics is dierenarts Anthony Gichohi. Hij werkte jarenlang met het ras in Canada. "Of er in een land nu koude, warme of gematigde temperaturen heersen, het maakt Fleckvieh niets uit. Het gedijt prima op alle continenten."

Vooral nomaden zijn innig gehecht aan hun vee en weigeren te verkopen als er een droogte dreigt en de dieren mogelijk kunnen sterven. "We moeten het puur economisch bekijken", zegt de dierenarts. "Een Fleckvieh-koe levert op alle fronten meer op, en zelfs de huid van het dier levert eersteklas leer op. Dat is een mooie injectie voor de tanende leerindustrie in Kenia."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden