Duitse en gewone wesp

Van wespen zullen we voorlopig geen last hebben. De nesten zijn in de herfst uitgestorven. De jonge koninginnen hebben in de nazomer het nest verlaten, tegelijk met een aantal mannetjes, die met hen paarden. Ze zochten een beschutte plek om roerloos te overwinteren, vaak in huis. In het voorjaar gaan ze elk in hun eentje een nest in de grond of op een andere beschutte plaats maken, ook dikwijls in huis.

Ze maken raten van papierachtige, fijngekauwde houtvezels. In wespenjaren kan de koningin duizenden vrouwelijke, maar onvruchtbare nakomelingen hebben. Deze werksters verschillen duidelijk van de koningin door hun geringere grootte. Ze helpen haar bij de verzorging van het broed. In de loop van augustus of september verschijnen de mannetjes en de jonge koninginnen, die niet meer in het oude nest terugkeren.

Duitse en gewone wesp zijn elkaars evenbeeld en beide zijn talrijk in de zomer. Ze zijn moeilijk uit elkaar te houden. De gewone wesp is het algemeenst in zandstreken. In klei- en veenstreken heet de gewone wesp minder gewoon te zijn dan de Duitse. Beide soorten nestelen in de grond, in een wegberm, in de tuin of iets dergelijks. Bouw en materiaal van het nest verschillen. Dat van de Duitse wesp is grijs en stevig, dat van de gewone wesp bruin, vaak licht en donker gestreept, en zo teer dat het bij de minste aanraking al uit elkaar valt. Ze worden algemeen limonadewespen genoemd, omdat ze ’s zomers lastig zijn bij zoete vloeistoffen. En papierwespen, omdat ze hun nest maken van dunne laagjes gekauwd hout, dat vermengd met speeksel papier wordt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden