Duitse economie trekt aan, Frankrijk boekt groeivertraging

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande. Beeld anp
De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande.Beeld anp

De Duitse economie is in het laatste kwartaal van vorig jaar aanzienlijk sterker gegroeid dan in het voorgaande kwartaal, de Franse economie boekte een groei van 0,1 procent in het vierde kwartaal. Dat maken de Duitse en Franse statistiekbureaus vandaag bekend.

Redactie

De Duitse economie groeide in de laatste drie maanden van 2014 met 0,7 procent ten opzichte van het kwartaal ervoor. In het derde kwartaal bleef de groei nog steken op 0,1 procent. Economen voorspelden voor vorig kwartaal gemiddeld een plus van 0,3 procent. In heel 2014 werd de Duitse economie 1,6 procent groter. Dat was een fractie beter dan een maand geleden werd geschat.

De Franse economie boekte een groeivertraging. In het vierde kwartaal van vorig jaar groeide de economie met 0,1 procent. De groei is daarmee lager dan in het voorgaande kwartaal, toen de Franse economie met 0,3 procent groeide. Deze vertraging werd al verwacht door economen.

Franse consumenten gaven vorig kwartaal iets meer uit dan in de voorgaande drie maanden. De investeringen van bedrijven namen echter verder af. De meeste groei viel te danken aan de export, die aanmerkelijk sterker groeide dan in het derde kwartaal. Frankrijk groeide in heel 2014 met 0,4 procent. Daarmee bleef de vooruitgang steken op het niveau van het voorgaande jaar.

Duitsland profiteert vooral van sterke binnenlandse bestedingen. Ook de investeringen namen toe. Dat komt door een impuls in bouwbestedingen. Ook de import- en exportcijfers waren beter.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden