Duitse dog populair: 'echt prettig gezelschap'

Kleine keffertjes leggen het af tegen een uit de kluiten gewassen viervoeter. Een Labrador-retriever is de populairste rashond, maar ook de Duitse dog doet het goed. Het huisdier, in de volksmond beter bekend als Deense dog maar dat is foutief, komt nieuw binnen op nummer 9 in de rashonden top-10 van 2003.

Meer dan negenhonderd stamboomcertificaten gaf de Nederlandse Raad van Beheer op Kynologisch gebied afgelopen jaar af voor puppy's van dit ras, en dat is maar liefst 75 procent meer dan in 2002.

Dat verbaast Wilma Schutten, Duitse dogfokker uit Amsterdam, niets. Ze heeft zelf drie Duitse doggen. Ze zijn vriendelijk en aanhankelijk naar hun baasjes toe, vertelt ze. ,,Echt prettig gezelschap.” Dat gezelschap blijkt iets te zijn wat de Nederlander in een hond als huisdier zoekt, beaamt ook directeur Olaf Wilders van de Raad van Beheer. Want nummer 1, de Labrador-retriever, beantwoordt ook aan dat profiel, net als de Duitse herdershond op 2 en de golden retriever als 3de.

En dat is dezelfde top-3 als een jaar eerder. De eerste zes populaire hondenrassen zijn exact hetzelfde als in 2002. Het aantal stambomen dat per ras is afgegeven door de Raad van Beheer, is echter met tien procent gestegen.

De totale Nederlandse hondenbevolking ligt tussen de 1,2 en de 1,4 miljoen, schat Wilders van de Raad van Beheer. En meer dan de helft daarvan zijn rashonden. Volgens de directeur is de stijging een positieve ontwikkeling. Hij heeft een dringende boodschap voor de mensen die de aanschaf van een hond overwegen. ,,Burgers van Nederland, als u een hond koopt, neem dan een rashond of een hond uit het asiel.” De asiels zitten overvol en een stamboekhond is betrouwbaarder dan een zogenaamd 'vuilnisbakkenrasje'.

Van de stamboekhonden blijken vooral die met forse afmetingen als de bovenste vijf uit de top-10 populair. ,,Imposante honden met een vriendelijk karakter. Echte lobbesen”, typeert Wilders de toppers.

Vriendelijkheid is belangrijker dan indruk maken blijkt wel, want de rottweiler is sinds twee jaar al niet meer in de top te vinden. Wilders: ,,Waarschijnlijk heeft dat te maken met de negatieve publiciteit rondom dit ras.”

Maar aan het uiterlijk van de Duitse dog valt zijn sympathieke karakter niet bepaald af te lezen. Een volwassen teefje weegt ruim 60 kilo en een mannelijke Duitse dog zelfs 75 kilo. Bovendien is vooral de reu erg trots en wantrouwend naar vreemden toe:

,,Machogedrag”, zegt Schutten.

Maar als je weet hoe je met ze om moet gaan, zijn Duitse doggen volgens hun baasjes toch lieve honden. Hoe (on)handelbaar een hond is, hangt sterk af van verzorger en opvoeding. Wat dat betreft zijn het net mensen. ,,Ach ja, als je een puber loslaat op zijn 14de, gaat het ook mis”, zegt fokker Schutten. ,,Verkeerd gedrag moet je meteen indammen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden