Duitse deelstaat-minister: Stel Facebook aansprakelijk voor massale feesten

Een feestje op een plein in Frankrijk, waartoe was opgeroepen via Facebook. Beeld AFP

Facebook moet aansprakelijk worden gesteld voor uit de hand gelopen massale feestjes, waartoe op de sociale-netwerksite wordt opgeroepen. Daarvoor moet desnoods de politiewet worden gewijzigd.

Dit stelt de minister van Binnenlandse Zaken van de Duitse deelstaat Baden-Württemberg, Reinhold Gall. Volgens de sociaaldemocratische bewindsman hebben bedrijven die communicatiemiddelen zoals Facebook beschikbaar stellen, ook een morele plicht om grenzen te stellen aan het gebruik ervan, aldus Duitse media vrijdag.

Boete
Onlangs liep in de deelstaat een Facebookfeest uit de hand. De 20-jarige Duitser Matthias L. moet 227.052 euro betalen, omdat hij via Facebook zonder vergunning had opgeroepen tot het feest. Duizenden jongeren reageerden daarop.

De gemeente Konstanz kwam erachter en vaardigde een verbod uit op de bijeenkomst omdat de bestuurders vreesden voor chaotische toestanden. Desondanks kwamen 150 jongeren naar het strand. De politie zette 283 man in en een helikopter. Er werden vernielingen aangericht aan een kiosk.

De boete is onder meer voor vernielingen, de inzet van de politie, de helikopter en een boete voor het beslag leggen op de openbare ruimte zonder de nodige gemeentelijke vergunning. De minister vindt het sturen van dit soort rekeningen een goed signaal aan het adres van 'grapjassen'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden