Duitse Darth Vader promoot de fietshelm

Een jongen verkleed als Darth Vader op een zebrapad in Wuerzburg, archieffoto. Beeld Epa
Een jongen verkleed als Darth Vader op een zebrapad in Wuerzburg, archieffoto.Beeld Epa

De Star Wars-koorts heeft ook Duitse politici bereikt. Trots twitteren parlementariërs foto's van zichzelf met verklede figuren uit de filmreeks: een CSU'er naast Darth Vader, de in het zwart gestoken slechterik van het stel; een CDU'er tussen volgens hem 'jonge, moedige Rebellen' die met de welbekende lichtzwaarden zwaaien.

"Star Wars is veel meer dan het oude verhaal van goed tegen kwaad", verklaart CDU-partijvoorzitter Peter Taubert de liefhebberij afgelopen week aan Die Welt. "Wie zich er meer in verdiept, herkent de wederzijdse afhankelijkheid: het goede kan niet zonder het kwade bestaan en omgekeerd." De rechterhand van Angela Merkel heeft ook een favoriet personage: bozerik Darth Vader, die aan het eind toch niet zo ultiem slecht blijkt.

Hij is niet de enige politicus die zich door Darth Vader laat inspireren. Alexander Dobrindt van zusterpartij CSU zette de icoon zelfs in voor een van zijn campagnes. De minister van verkeer, in Nederland berucht omdat hij tol wil invoeren voor niet-Duitse weggebruikers, probeert sinds een paar maanden meer Duitsers aan de fietshelm te krijgen. Want een helm hoort volgens hem bij veilig fietsen. En Darth Vader moet dat bevorderen.

"De saga gaat verder. Dankzij de helm", is de leus op grote posters met Darth Vader, volgens Dobrindt "ook een helmdrager". "Dat geldt in elk sterrenstelsel. En ook op de fiets." De campagne heeft de oude Duitse discussie over wel of geen fietshelm weer opgeschud.

Algehele helmplicht
In het land, waar de fietshelm veel meer het straatbeeld siert dan in Nederland, is 41 procent voor een algehele helmplicht. En 17 procent pleit ervoor dat alleen voor kinderen verplicht een helm moeten dragen, bleek deze zomer uit een enquête van YouGov. Dobrindts probleem is dat Duitsers de daad niet bij het woord voegen: slechts 17 procent van alle fietsers draagt regelmatig een helm. Velen hebben er zelfs geen.

Tegenstanders vinden in de wetenschap het gelijk aan hun zijde. In 2006 stelde de Britse bewegingswetenschapper Ian Walker al vast dat automobilisten minder afstand houden tot fietsers die een helm op hebben dan tot fietsers zonder hoofdbescherming. En dit jaar bewees hij dat helmdragers meer risico's nemen op de fiets dan fietsers zonder.

Voorstanders zoals de minister kunnen de inzet van Darth Vader dus wel gebruiken. Helaas voor Dobrindt blijken echter vooral tegenstanders zijn campagne te omarmen, of liever gezegd, er de draak mee te steken. Veel posters die in zes grote Duitse steden hangen, zijn inmiddels bewerkt. Vooral op de zin "de saga gaat verder", kwamen variaties. "Ik ben single. Dankzij de helm." Of: "Ik heb last van roos. Dankzij de helm."

En dan kreeg de minister ook nog kritiek over zich heen van fanatieke Star Wars-fans. Darth Vader draagt helemaal geen helm, beweren zij. Zijn hoofddeksel is onderdeel van een pak dat hem in leven houdt.

Maar misschien maakt Darth Vader zelf nog wel de grootste anti-reclame: zijn personage sterft en is in de nieuwste film niet te zien. Ondanks de helm.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden