Duitse coalitie redt haar gezicht

Na een lange nacht heeft de Duitse coalitie een compromis bereikt over hervorming van de gezondheidszorg.

„De basis is gelegd”, meldde bondskanselier Angela Merkel (CDU) aan de pers. Voorzitter Kurt Beck van coalitiegenoot SPD sprak tevreden van een compromis ’dat de verzekerden niet extra belast’. Alleen Edmund Stoiber van de Beierse coalitiepartij CSU, behield zich het recht voor, het compromis ’nader te toetsen’.

Volgens het compromis treedt het gezondheidsfonds niet begin 2008 maar pas begin 2009 in werking. In dat fonds vloeit al het geld samen dat voor de ziekenfondsen is bestemd. Dat geld komt van de premies en de belastingen. Ieder ziekenfonds krijgt daarvan een even groot deel. Rijke ziekenfondsen steunen zo de arme ziekenfondsen.

De coalitiepartijen hebben allemaal een beetje hun zin gekregen. De sociaaldemocraten hebben met succes vastgehouden aan het principe dat ziekenfondsen die tekortkomen, de premie met maximaal één procent van het gezinsinkomen mogen verhogen. De christendemocraten zijn erin geslaagd de particuliere verzekeringen grotendeels buiten de hervorming te houden.

Tot nu toe lagen vooral de regeringen in de verschillende bondslanden dwars. Rijke bondslanden als Beieren en Baden-Württemberg vreesden dat veel van hun geld naar de ziekenfondsen in de armere bondslanden gaat. Daar is nu een overgangsregeling voor getroffen. Uit de verschillende deelstaten klinkt instemming. Het gevaar dat de coalitie over de hervorming zou struikelen, is voorlopig geweken.

De oppositie heeft het compromis fel bekritiseerd. Guido Westerwelle, leider van de liberale FDP, ziet er politieke motieven in, zoals het vermijden van gezichtsverlies.

Voorzitter Reinhard Bütikofer van de Groenen meent dat het compromis ’de spot drijft met de kiezers’. Volgens hem spreekt SPD-leider Beck ’blote onwaarheid’ als hij beweert dat de verzekerden niet zwaarder worden belast: „Al in januari 2007 gaan de premies een half procent omhoog.” Zowel Bütikofer als Westerwelle meent dat de hervorming moet worden ingetrokken. Ook de vakbonden verwerpen het compromis. Michael Sommer van de centrale vakbond DGB acht het onaanvaardbaar dat de particuliere verzekeringen buiten schot blijven. Daardoor kunnen rijke verzekerden betere zorg krijgen dan arme. Die kritiek valt ook te horen in de linkervleugel van de SPD. Parlementslid Wolfgang Wodarg meent dat met name chronische zieken minder zorg krijgen. „Voordat we de solidariteit opgeven”, stelde hij, „kunnen we beter de coalitie opgeven.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden