Duitse bonden: vrije zaterdag offeren voor vierdaagse werkweek

Van onze correspondent BERLIJN - Is het denkbaar dat Duitsland op zaterdag weer gaat werken? Ja.

De voorzitter van de overkoepelende vakbond DGB Dieter Schulte kwam onlangs met het verrassende voorstel - in ruil voor meer banen - in toenemende mate de vierdaagse werkweek in te voeren. Nieuw aan het voorstel was dat de vakbond dit keer afziet de vorig jaar nog geëiste doorbetaling van het volle loon. Maar nog verrassender was Schultes bereidheid om de verkorte werktijd over zes dagen te spreiden, anders gezegd: om de heilige vrije zaterdag prijs te geven.

Met name dat laatste is aan de andere zijde van de CAO-onderhandelingstafel met grote instemming begroet. De president van de Duitse werkgeversorganisatie (BDA) Klaus Murmann zei dat de zaterdag als extra produktiedag een veel grotere flexibilisering van de werktijd toelaat. Ook verwacht Murmann een positieve uitwerking op de werkgelegenheid - in Duitsland zijn ondanks de conjunctuurverbetering nog altijd 3,5 miljoen mensen zonder baan. Bij Volkswagen in Wolfsburg, waar de vierdaagse werkweek vorig jaar werd ingevoerd en waar de machines ook zes dagen in de week draaien, zouden daardoor dertigduizend banen gered zijn.

Onder Schulte's voorzitterschap hadden vorige week de voorzitters van zestien grote vakbonden de hoofden bij elkaar gestoken om tot een nieuw werkgelegenheidsvoorstel te komen. In het overleg was men overeengekomen dat minder werken ook minder loon betekent. Tegenover de inlevering van loon en het korter werken moet wel het scheppen van nieuwe arbeidsplaatsen staan. Door een algemene invoering van de vierdaagse werkweek en de aanvaarding van de zaterdag als werkdag zouden volgens Schulte een half miljoen extra arbeidsplaatsen gecreëerd kunnen worden. Bovendien willen de bonden meer deeltijd-banen, betere opleidingsmogelijkheden, flexibele pensioenregelingen en meer aandacht voor langdurig werklozen.

Het initiatief van Schulte komt op een gunstig ogenblik. Morgen komen werkgevers- en werknemersbonden in Bonn bijeen voor een topoverleg met bondskanselier Helmut Kohl (CDU). Kohl hoopt met deze bijeenkomst afspraken te kunnen maken voor een soort 'werkgelegenheidspakt' en Schulte's plannen scheppen een constructief klimaat.

Minister van economische zaken Günther Rexrodt (FDP) reageerde positief op de DGB-voorstellen. “Het is goed dat de bonden bewegelijker worden,” zei hij. Wel sprak hij zich - net als werkgeversvoorzitter Murmann - tegen de invoering van een vierdaagse werkweek voor álle werknemers uit. Voor vele bedrijfstakken functioneert 'het Volkswagen-model' niet. Volgens Murmann ontbreekt het in sommige bedrijven nu al aan vakkundig personeel.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden