Duitse bonden fel tegen korting op ziektegeld

Van onze correspondente BERLIJN - De Duitse vakcentrale DGB is niet bereid mee te werken aan een voorstel om werknemers bij ziekte minder loon te geven. Ten onrechte is in de krant Bild am Sonntag de indruk ontstaan dat vakbonden willen praten over ingrepen in het sociale stelsel.

De krant citeerde DGB-voorzitter Dieter Schulte die gisteren beweerde dat zijn uitspraken verkeerd waren begrepen. Ook de afzonderlijke vakbonden verklaarden gisteren fel tegen bezuinigingen in het sociale stelsel te zijn.

IG-Metallvoorzitter Klaus Zwickel drong er gisteren op aan de discussies rond korting van ziektegeld “direct te staken” omdat anders sociale conflicten dreigen zoals “deze republiek ze lang niet meer heeft gekend”.

De Metaalbond-voorzitter benadrukte dat de bonden al lang aandringen op een vermindering van het overwerk hetgeen ook gevolgen heeft voor de hoogte van het salaris en daarmee voor de uitkering bij ziekte. IG Metall bereikte in 1956 met een staking van zestien weken dat Duitse werknemers bij ziekte recht hebben op honderd procent van het salaris. Voor de ambtenaren was dat al sinds 1930 het geval.

Volgens Dieter Schulte van de vakcentrale DGB zijn de Duitse bonden al sinds januari 1996 wel bereid te praten over 'vermindering van het ziekteverzuim'. Zij denken daarbij aan betere arbeidsomstandigheden die verzuim kunnen voorkomen. Duitsland heeft na Nederland het hoogste ziekteverzuim ter wereld. Per jaar wordt 60 tot 70 miljard aan ziektegeld uitgekeerd. Werkgeversorganisaties willen deze kosten gehalveerd zien.

In Bonn lanceerde minister van Sociale zaken Norbert Blüm (CDU) daarom een voorstel om de kosten te drukken door zieken te korten op hun salaris. In eerste instantie zou dat moeten gebeuren door een zieke zijn basissalaris, zonder toeslag voor overuren en onregelmatige werktijden, uit te keren.

Tot nu toe kon iemand die zich ziek meldde, aanspraak maken op het laatst ontvangen loon, inclusief alle toeslagen en overwerk. Zo kon het gebeuren dat iemand in bed meer verdiende dan een werkende collega die geen extra toeslagen ontving omdat er in die periode minder werk was. “Als overuren bij ziekte worden doorbetaald, kan het voor een werknemer maar al te lucratief zijn na een drukke periode zich ziek te melden om zo de 'slappere' tijd te overbruggen”, aldus Blüm.

Wetswijziging

De SPD in Bonn is, zo bleek gisteren, ook bereid over de hoogte van het ziektegeld te praten als het erom gaat de toeslagen weg te laten. SPD-bestuurslid Gerd Andres: “Als de uitkering van ziektegeld gegarandeerd blijft, valt er te praten over het meerekenen van toeslagen.” Volgens Andres is daartoe een wetswijziging de beste weg. Andere SPD-kopstukken noemden de discussie rond het ziektegeld echter 'absurd'.

De vakcentrale DGB is overigens wel voor verhoging van de BTW als tenminste de overheid bereid is de staatsbijdragen in de sociale verzekeringen te verhogen en als tegelijk de eigen bijdrages van werknemers voor AOW- en werklozenuitkering worden verlaagd. Zoals uit eerdere CAO-onderhandelingen is gebleken zijn de meeste vakbonden intussen bereid loonsverhogingen beperkt te houden als de werkgevers garantie over behoud van werkgelegenheid willen geven. Zulke 'bondgenootschappen voor werk' zijn intussen afgesloten in de textielbranche, de chemie en de metaal.

De bouwbonden praten vandaag via een bemiddelaar met de werkgevers over een nieuwe CAO. De werkgevers willen de lonen met niet meer dan 1,3 procent verhogen terwijl de beide bouwbonden op een 'cijfer met een twee voor de komma' willen uitkomen.

Bonden en werkgevers hebben wel overeenstemming bereikt over een minimumloon voor werknemers uit andere EU-landen die in Duitse bouwputten werken. Een Portugees, Engelsman of Ier zal in de toekomst tenminste veertien mark (in Oost-Duitsland) en vijftien mark (in West-Duitsland) betaald krijgen. Duitsland kent geen wettelijk minimum-loon zodat het specifiek voor dit geval moest worden vastgesteld.

De bouwbranche in met name Berlijn had ernstig te leiden van buitenlandse firma's die opdrachten binnensleepten omdat ze hun buitenlandse werknemers slechts een fractie betaalden van het gangbare Duitse salaris.

Intussen zijn zo'n tweehonderdduizend Duitse bouwvakkers werkloos terwijl ongeveer evenveel bouwvakkers uit 'armere' EU-landen in Duitsland werken. Om die scheefgroei te stoppen, had Bonn al een wet aangenomen die een minimumloon voor buitenlandse bouwvakkers voorschrijft. Maar die wet kon pas van kracht worden als de sociale partners het over de hoogte van het uurloon eens werden.

De bondsregering wil op 15 april praten met de coalitiepartners over mogelijke bezuinigingen op de AOW. Er liggen voorstellen om de bijdragen voor AOW licht te verhogen, de pensioengerechtigde leeftijd met enkele jaren te verhogen en de AOW-uitkering in 1997 eenmalig niet meer aan de loonstijging te koppelen, zoals tot nu toe voorgeschreven is. Het laatste is vooralsnog voor minister Blüm onaanvaardbaar.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden