Duitse bisschoppen zinspelen op nieuwe kerkelijke koers

Emeritus aartsbisschop en voorzitter van de Duitse bisschoppenconferentie Robert Zollitsch Beeld epa
Emeritus aartsbisschop en voorzitter van de Duitse bisschoppenconferentie Robert ZollitschBeeld epa

De Duitse bisschoppen draaien er niet omheen: er gaapt een enorme kloof tussen de Roomse leer en de dagelijkse praktijk van rooms-katholieke gelovigen. In een nieuw rapport zinspelen ze op subtiele maar belangrijke veranderingen.

Robin de Wever

Trouwe katholieken moesten vast even slikken bij het lezen van de uitkomsten van het onderzoek naar huwelijk, seksualiteit en de acceptatie van homoseksualiteit. De meeste Duitse kerkleden die aan de pauselijke enquête deelnamen, weten nauwelijks wat het kerkelijke standpunt over die onderwerpen is. En als ze de leer wel kennen, zijn ze het er vaak mee oneens.

De gemiddelde Duitse katholiek heeft weinig moeite met voorbehoedsmiddelen, seks voor het huwelijk of homorelaties. 'Slechts enkelen accepteren de kerkelijke standpunten hierover', schrijven de bisschoppen. 'In de meeste gevallen worden ze sterk afgewezen. Bijna alle koppels die in de kerk willen trouwen, wonen al samen.'

Bisschoppen: 'Een sobere blik'
Als we de enquête mogen geloven, gebruikt slechts 3 procent van de katholieken periodieke onthouding als voorbehoedsmiddel. De anticonceptiepil en het condoom zijn aanzienlijk populairder. Ook de steun voor het homohuwelijk is redelijk groot. De resultaten zijn volgens de bisschoppen een 'sobere blik op wat Duitse katholieken waarderen aan de kerkleer, en wat hen tegen de borst stuit'.

De les die ze uit de resultaten trekken is interessant. De kerk moet misschien minder bezig zijn met de 'verbodsethiek' (morele grenzen afbakenen en de nadruk leggen op wat niet mag), schrijven ze. Er zou een 'advies-ethiek' voor in de plaats kunnen komen.

Eenvoudig gezegd: de kerk moet gaan wijzen op hoe het óók kan en moet katholieken helpen om 'een beter leven te leiden'. Het advies vormt de aanloop naar een mondiale kerkvergadering die later dit jaar plaatsvindt. Of het idee van de Duitsers daar weerklank zal vinden, valt nog te bezien. In ieder geval is Duitsland binnen de kerk een belangrijk en invloedrijk land.

Theologen riepen vorige maand al op tot vernieuwing
Prominente Duitse theologen lieten vorige maand al een vergelijkbaar geluid horen. Zij schreven toen in een petitie dat de kerkelijke leer over seksualiteit voortkomt uit een 'ideale realiteit' en toe is aan een 'fundamentele evaluatie'. De kerk moet niet focussen op seksuele handelingen, maar op 'de kwetsbaarheid die mensen in hun seksualiteit ervaren'.

Naar de mening van Nederlandse katholieken over voorbehoedsmiddelen en homoseksualiteit blijft het voorlopig gissen. In tegenstelling tot hun Duitse collega's maken de Nederlandse bisschoppen hun resultaten niet openbaar. Rome heeft hen daartoe verzocht, meldt een woordvoerder aan Katholiek.nl. Overigens stuurden de Nederlandse bisschoppen de enquête alleen naar parochiebesturen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden