Duitse beeldhouwer lijkt toch fouter dan men dacht

’Hitlers lievelingsbeeldhouwer’ Arno Breker onderhield ook na de oorlog nauwe contacten met het rechts-extremistische milieu.

Dat bericht het tijdschrift Stern deze week. Breker (1900-1991) staat in de belangstelling doordat het Schleswig-Holstein-Haus in Schwerin momenteel een expositie aan hem wijdt. Het museum wilde zo het debat over nazi-kunst heropenen.

Adolf Hitler bezorgde Breker een stroom aan prestigieuze opdrachten. Na de Tweede Wereldoorlog werd Breker gestraft als ’meeloper’ en verdween hij uit de openbaarheid. Brekers eerste naoorlogse solotentoonstelling in Schwerin leverde in Duitsland al ruim voor de opening veel discussie op. Aanvankelijk werd gevreesd voor demonstraties, maar curator Rudolf Conrades oogstte vooral lof; van het bagatelliseren van het gevoelige onderwerp bleek geen sprake. Men prees zijn onbevangen blik op Brekers kunst.

Toch is er inmiddels ophef. Breker blijkt namelijk ook na de oorlog nog ’fout’ geweest te zijn. Stern meldt dat Breker in de jaren zeventig de gouden erering van het Deutsches Kulturwerk Europüischen Geistes in ontvangst nam. Die organisatie werd in 1950 opgericht door oud-nazifunctionarissen, ter bevordering van de toenmalige elite uit het Derde Rijk. In 1980 kreeg Breker een medaille van het Gesellschaft für Freie Publizistik (GFP), de grootste rechts-extremistische cultuurpolitieke vereniging van Duitsland. Ook de GFP werd door oud-nazi’s opgericht.

In 1986 loofde Breker de „cultureel verfijnde stijl” van de eveneens rechts-extreme Deutsche Monathefte. Hij publiceerde bovendien een artikel in het blad.

Een ander antisemitisch blad, Die Bauernschaft, roemde Breker na diens dood als ’vroege promotor’ van de naoorlogse nationalistische partij NPD. Ongegrond, zo verklaarde de weduwe Breker aan Stern. Breker wist volgens haar niet eens van het bestaan van het blad.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden