Duitse anti-immigratiepartij vanuit Syrië: Het is hier veilig
Politici van de Duitse AfD trekken rond in Syrië om te bewijzen dat vluchtelingen terug naar huis kunnen.
Duitse volksvertegenwoordigers die op de foto staan met de grootmoefti van Damascus: het zijn ongewone beelden die deze week via Twitter en Facebook te zien zijn.
Een groep van landelijke en regionale parlementsleden van de anti-immigratiepartij Alternative für Deutschland (AfD) is naar Syrië afgereisd - waarschuwingen van het Duitse ministerie voor buitenlandse zaken negerend - om zich een 'eigen beeld' van de situatie in het land te vormen. Vluchtelingen kunnen best terug, denken ze. Hun trip moet het bewijzen.
Volgens de krant Der Tagesspiegel is de 'privéreis' al weken geleden gepland en was die bekend bij de fractieleiding van de AfD. De partij is sinds de verkiezingen in september met 13 procent van de stemmen de drie na grootste partij van Duitsland. Niet voor het eerst ondernemen parlementsleden van de partij een omstreden buitenlandtrip. Regioparlementariër Christian Blex reisde, voordat hij Syrië aandeed, met een groep parlementsleden via Moskou naar de Krim en ging daar met Poetin-getrouwen op de foto, aldus de krant Neue Westfälische.
Het reisgezelschap in Syrië bestaat uit drie landelijke parlementsleden: Udo Hemmelgarn, Harald Weyel en Jürgen Pohl. Plus een aantal volksvertegenwoordigers uit Noordrijn-Westfalen. Naast Blex zijn dat Steffen Christ en Thomas Röcke, de voorzitter van de AfD in de deelstaat. Voor vertrek zei Röcke in een interview met het nieuw-rechtse internetmagazine Compact-online dat de situatie in Syrië 'meer ontspannen' is dan men wil doen geloven. Het zou mooi zijn, verklaarde hij, foto's te nemen van mensen die zich "inzetten voor de wederopbouw van hun land". In plaats van beelden van "jonge mannen die vrouwen en kinderen verlaten om naar ons te emigreren, tegen het recht in".
Grootmoefti
De grootmoefti van Damascus, Ahmad Badr al-Din Hassoun, staat bekend als Assad-getrouwe. Bij zijn ontmoeting met de Duitse parlementsleden zou hij de 'scheiding tussen kerk en staat' hebben benadrukt, aldus Blex' verslag op zijn sociale media-accounts. Volgens de krant Die Welt dreigde de grootmoefti in 2011 Europa nog met terreur en zelfmoordaanslagen als het aanvallen op Syrië zou ondernemen.
"Zijne excellentie", schrijft Blex, "roept alle Syrische vluchtelingen op terug te keren naar hun thuisland. Hij wil die oproep ook zelf in het openbaar in Berlijn doen" - gevolgd door een oproep aan Merkel om hem uit te nodigen.
De delegatie heeft ook de handen geschud van Assads minister voor 'verzoening' Ali Haidar, die volgens Blex "benadrukt dat Syrië urgent alle vluchtelingen in eigen land nodig heeft voor de wederopbouw". Ze bezochten verder de patriarch van de Syrische orthodoxe kerk. Blex plaatste ook een foto van jonge Syrische vrouwen in Damascus in strakke jeans, een manier van kleden die in de Berlijnse wijk Neukölln voor jonge moslima's al niet meer mogelijk is, merkt hij op. Volgende reisdoelen: Aleppo en Homs.
Afd en Pegida
Schurkt de AfD tegen het rechts-nationalistische Pegida uit Dresden aan? AfD-politici mogen in ieder geval weer optreden op Pegida-bijeenkomsten. In 2016 stelde het bestuur een verbod in. Dat werd dit weekend opgeheven: AfD-leden mogen vanaf nu weer 'hun eigen posities' onder de aandacht brengen op Pegida-evenementen. "Een mijlpaal", reageerde André Poggenburg, AfD-chef in Saksen-Anhalt. Hij stichtte met Thüringen-chef Björn Höcke de rechts-nationalistische vleugel binnen de AfD. Het besluit leidt intern tot onenigheid. Een groep rond Jörn Krüse, Hamburger AfD-fractievoorzitter, schreef een kritische brief. Vorige maand zei partijvoorzitter Alexander Gauland al een "toenadering voor mogelijk te houden".
Lees ook:
De immer in tweed gestoken grand old man uit Brandenburg, 76 jaar oud, is een van de oprichters van de partij en boegbeeld van de conservatief-nationalistische vleugel. Met hem aan het roer verrechtst de AfD nog verder, is de verwachting.