Duits protest tegen kolencentrale

Drie gemeenten stappen naar Europees Hof als Nederland vergunning geeft voor kolencentrale Eemshaven

JOOP BOUMA en REDACTIE DUURZAAMHEID & NATUUR

Het protest in Noord-Duitsland tegen de nieuwe kolencentrale van RWE/Essent in de Groninger Eemshaven zwelt aan. Drie Duitse gemeenten zullen naar het Europese Hof van Justitie stappen als Nederland vergunning verleent aan de kolencentrale.

Het gaat om het Waddeneiland Borkum en de gemeenten Krummhörn aan de Eems en Jemgum aan de Dollard. De drie gemeenten liggen het dichtst bij de enorme kolencentrale van 2,5 miljard euro die het energiebedrijf in de Eemshaven heeft gebouwd.

Vorige week maakte RWE bekend dat er 1,5 miljard euro moet worden afgeschreven op de gas- en kolencentrales in de Benelux, wegens 'marktomstandigheden'. Er is amper vraag naar elektriciteit uit kolen. In 2013 boekte RWE al 800 miljoen af op de Nederlandse centrales.

Gisteren luisterde de Raad van State in Den Haag naar tientallen milieuorganisaties en overwegend Duitse overheden die bezwaar maken tegen de kolencentrale van 1600 Megawatt van Essent. De centrale is al aan het proefdraaien. Het gaat om de laatste vergunning die RWE/Essent nog nodig heeft, op grond van de Natuurbeschermingswet. Eerder is die door de Raad van State vernietigd, omdat er onvoldoende was gekeken naar de milieurisico's.

De drie noordelijke provincies en het ministerie van economische zaken verleenden een nieuwe vergunning waartegen milieuorganisaties te hoop liepen. Volgens de milieuclubs en de Duitse gemeenten hebben de provincies en EZ zich gebaseerd op verouderde voorschriften bij het toekennen van de natuurvergunning voor de centrale. Ook zouden de overheden verzuimd hebben om onderzoek te doen naar de milieugevolgen van de 100 kilo kwik die de kolencentrale jaarlijks mag uitstoten.

Van de 35 gemeenten in Oost-Friesland hebben er 30 protest aangetekend tegen de centrale. Daaronder zijn de zeven Duitse Waddeneilanden, die vanwege de uitstoot van de centrale zich zorgen maken over hun positie als kuuroord.

"De wind komt bij ons overwegend uit het zuidwesten: veertig tot vijftig jaar lang dalen er tienduizenden tonnen stikstof en zware metalen in onze regio neer. Onacceptabel", aldus Jens Albrecht, milieuambtenaar op het Duitse Waddeneiland Borkum.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden