Duits onderzoek misbruik gaat door zonder katholieke kerk

De bisschoppen van Bavaria, vorig jaar mei, in de buurt van de stad Bad Steffelstein. Beeld EPA
De bisschoppen van Bavaria, vorig jaar mei, in de buurt van de stad Bad Steffelstein.Beeld EPA

Het onderzoek naar seksueel misbruik in de Duitse rooms-katholieke kerk wordt niet afgeblazen, ook al heeft de kerk de medewerking opgezegd. Dat meldt het bureau dat het onderzoek uitvoert.

Robin de Wever

De Duitse bisschoppen de samenwerking met de instelling hadden opgezegd. Het Criminologisch Onderzoeksinstituut Nedersaksen, dat belast is met het onderzoek, roept alle slachtoffers van misbruik op met zijn instituut contact op te nemen.

De bisschoppen gaven in 2011 het instituut de opdracht voor een wetenschappelijk onderzoek. Volgens bisschop Stephan Ackermann van Trier, binnen de bisschoppenconferentie belast met misbruikzaken, is er nu 'geen enkel vertrouwen meer' tussen de kerkleiding en de directeur van het instituut. Hij gaf geen details.

'Kerk werkte ons tegen'
Directeur Pfeiffer zei woensdag voor de Duitse televisie dat hij aanvankelijk goed met de kerk kon samenwerken, maar dat hij steeds meer werd tegengewerkt. Vooral het Zuid-Duitse aartsbisdom München en Freising zou dwarsliggen.

Anders dan was afgesproken eisten de bisschoppen dat het instituut teksten voor publicatie aan hen zou voorleggen. Volgens Pfeiffer willen sommige bisschoppen, vooral die in het conservatieve Beieren, kennelijk niet dat er meer over het misbruik duidelijk wordt, omdat zij schade voor de kerk vrezen. Enkelen binnen de kerk hebben de rest meegetrokken, zei de directeur.

Kerk: 'wel onenigheid, geen censuur'
Hij zei dat de bisschoppen het als een blijk van groot wantrouwen beschouwden, toen het instituut hun vroeg of het klopte dat in enkele bisdommen dossiers over misbruik door geestelijken waren vernietigd.

Een woordvoerder van het aartsbisdom München en Freising wees de beschuldigingen van de hand. Er zou geen sprake zijn van censuur; de partijen zouden het enkel niet eens kunnen worden over de bescherming van gegevens en het anoniem houden van mogelijke verdachten.

Honderden meldingen
Een maand geleden meldde de kerk dat bij een onderzoek in 21 van de 27 bisdommen tussen 2000 en 2010 576 gevallen van aanranding en andere vormen van misbruik aan het licht zijn gekomen.

Honderden Duitse mannen hebben gezegd dat geestelijken zich in de periode 1950-1980 aan hen hebben vergrepen. Eerder deze maand sloot de kerk het telefonische meldpunt voor slachtoffers. Er zou te weinig interesse in zijn.

Net als de Nederlandse collega's van de commissie-Deetman moeten de onderzoekers duidelijk maken hoe vaak misbruik voorkwam, in hoeverre de kerk op de hoogte was en welke maatregelen getroffen moeten worden om herhaling te voorkomen. In ons land verliep de samenwerking relatief soepel. Deetman prees de kerk uiteindelijk voor haar coöperatieve houding: 'de medewerking is royaal geweest'.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden