Duits-Nederlandse legersamenwerking inniger

BERGEN, HOHNE - De Duitse en Nederlandse landmachten gaan nauwer samenwerken. Het twee jaar oude Duits-Nederlandse legerkorps vervult daarbij een voorbeeldfunctie.

GEORGE MARLET

De samenwerking moet steeds meer geschieden op basis van gelijkwaardigheid en wederkerigheid. Als eerste Navo-partner geeft Nederland aan de Duitse Bundeswehr op Nederlands grondgebied even veel rechten als de landmacht heeft.

Ook in de praktijk wordt wederkerigheid belangrijker. Duitse militairen kunnen rechtstreeks een bevel geven aan lager geplaatste Nederlandse collega's. Tot nu toe moest een Nederlandse militair met dezelfde rang zo'n bevel overbrengen. De legerplaatsen die over en weer in gebruik zijn (Budel en Seedorf) krijgen de status van garnizoen.

De ministers van defensie hebben gisteren overeenkomsten ondertekend waarin de 'diepere integratie' is vastgelegd. De ceremonie werd op het Navo-oefenterrein Bergen-Hohne ingeleid met een daverende gemengde schietserie. Eenheden van beide legers draaien deze week de gezamenlijke oefening 'Active Sword', die zich zowel in Nederland als in Duitsland afspeelt.

Tijdens demonstraties in Amersfoort en Bergen-Hohne haalde het korps alles uit de kast om te laten zien hoe goed de samenwerking verloopt. Alsof het een popconcert was, konden de vip's de verrichtingen op het oefenterrein De Vlasakkers zelfs via een reusachtig videoscherm volgen. In Bergen-Hohne zorgde ook de luchtmacht voor spektakel door F 16-straaljagers een oefenbrug te laten bombarderen en Apache-helikopters echte raketten te laten afvuren.

De ministers Rühe en Voorhoeve maakten bekend dat de staf van het Duits-Nederlandse legerkorps ter beschikking komt van de West-Europese Unie (WEU) voor multinationale crisisbeheersing. De Weu is een militair samenwerkingsverband van tien Europese landen, dat tot nu toe een bescheiden bestaan heeft geleid. Daarin zal volgens minister Rhe de komende vijf tot zeven jaar zeker verandering komen. “Het is goed om verschillende opties te hebben. We kunnen niet garanderen dat altijd een Navo-optie beschikbaar is als alleen de Europese landen de noodzaak zien om militair op te treden.” Zelfstandig optreden van de WEU zal de verhouding met de Verenigde Staten volgens Rühe niet schaden, maar eerder ten goede komen omdat de de Weu het 'gat' dicht tussen Navo-optreden en niets doen.

Het beschikbaar stellen van de staf van het Duits-Nederlandse legerkorps is getalsmatig overigens niet zo spectaculair. De in Münster gevestigde staf telt 350 militairen, dat is precies 1 procent van de Duitse en Nederlandse gevechtseenheden die onder het korps vallen. Maar een uitbreiding van het WEU-contingent is op termijn niet uitgesloten - net zo min als van het gecombineerde legerkorps met andere Europese landen. Het oorspronkelijke idee achter het korps was om te komen tot een multinationale eenheid en is niet verlaten.

Het Duits-Nederlandse korps is twee jaar geleden ontstaan uit een fusie van de afzonderlijke nationale korpsen, met als directe aanleiding de inkrimping van beide krijgsmachten. Vooral het restant van het Nederlandse legerkorps was te klein om nog zelfstandig door te kunnen gaan. Het korps begint zich blijkens de ambities van beide defensieministers te ontwikkelen tot een bloeiende proeftuin van internationale militaire samenwerking. Met af en toe nog een schoonheidsfoutje, zoals het gebruik van Engels als gemeenschappelijke voertaal. minister Rühe kreeg gisteren tijdens de persconferentie een subtiel tikje op de vingers van zijn collega Voorhoeve, die zijn bijdrage wel in het Engels hield. “Want dat is toch de voertaal van het korps.” Andersom trof een vraag over het vermeende grootschalige drugsgebruik in het Nederlandse leger evenzeer doel, vooral bij luitenant-generaal Reitsma, commandant van het legerkorps. Reitsma wordt eind dit jaar opgevolgd door de Duitse generaal Dr. Günter Freiherr von Steinaecker. Bij de oprichting is afgesproken dat het commando om beurten door een van beide landen wordt geleverd.

De samenwerking krijgt ook bij de gevechtseenheden meer gestalte. Al sinds de jaren '60 bestaan zogeheten Patenschaften tussen Duitse en Nederlandse eenheden. Zo'n band is gisteren ook bezegeld tussen de Duitse 1e Panzerdivision en de Nederlandse 1 Divisie 7 December, de grootste eenheden van het legerkorps. Generaal Schouten, bevelhebber der landstrijdkrachten, juicht de saemwerking 'van onderaf' toe. “het heeft immers weinig zin als alleen de commandanten jaarlijks een glas sherry drinken.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden