'Duits leeft in de straatcultuur'

Campagne moet van Duitse taal weer een leuk vak op school maken

In een met blauw pluche beklede zaal in het MBO Landstede in Harderwijk staat een Berlijnse Muur van karton. Derdejaars studenten elektrotechniek gaan de muur te lijf met spuitbussen. Ze hebben hun jassen nog aan en tassen nog om, kladderen 'Ost' aan de ene kant en 'Arbeit Frei' aan de andere. Dan zijn ze weer weg: het lesuur is om.

De graffiti-actie is onderdeel van de Dag voor de Duitse taal, een initiatief om in het hele land het belang van het Duits onder de aandacht te brengen. Duits geldt als stoffig en saai, leert imago-onderzoek. Het is op school én op de lerarenopleidingen niet erg populair.

De Actiegroep Duits, een gelegenheidsformatie van Duits-Nederlandse instellingen, wil met deze dag het imago van de taal opvijzelen. Er zijn acties op scholen in heel Nederland: van Duitse taarten bakken en Duitse producten turven in de supermarkt tot het schrijven van een Duitse rap.

"Als je de taal verbindt met de straatcultuur, zie je opeens veel meer enthousiasme," vertelt Florianne van Hasselt van het Duitsland Instituut Amsterdam, dat elk jaar een rapwedstrijd organiseert. "Leerlingen slapen met een bloknootje naast hun bed om altijd woorden op te schrijven voor hun rap. Hiphop past bij die leeftijd."

De praktijk op Landstede is weerbarstiger. "Wij hebben verplicht Duits, omdat heel veel handleidingen in het Duits zijn", zegt mbo-student Sven de With voor hij naar huis verdwijnt. "Maar ik spreek liever Engels. Als ik Duits praat, denk ik dat het voor geen meter klinkt."

Ondertussen zijn in Zwolle kopstukken uit onderwijs, politiek en bedrijfsleven bijeen voor de landelijke bijeenkomst. Daar is de sfeer optimistisch. Eelke Teitsma van CSG Rehoboth in Hoogezand-Sappemeer is in zijn nopjes. Hij heeft net de Prijs voor de Duitse taal in de wacht gesleept, voor de meest innovatieve verbetering van het vak Duits.

Teitsma's school geeft als enige school tweetalig Nederlands-Duits onderwijs: een derde van alle lessen is in het Duits. "In onze regio maakt dat de kans op een baan veel groter. Het is een plus voor de toekomst. In Oost-Groningen is veel werkloosheid; veel van onze leerlingen leven op of onder de armoedegrens."

En het bevalt; meer dan de helft van de kinderen kiest ervoor om het tweetalige onderwijs te blijven volgen. Zo ook tweedeklasser Remco: "Ik wou dat ik Engels kon laten vallen. Duits is leuker, met een krachtiger stem. Ik wil later in het leger, misschien wel in het Duitse leger."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden