Duits kind eerder naar school

Duitse kinderen moeten vanaf hun vierde, en niet vanaf hun zesde leren, zegt onderwijsminister Schavan. Conservatieven steigeren.

In Duitsland gaan de meeste kinderen op hun zesde voor het eerst naar school. Minister van onderwijs Annette Schavan (CDU) stelt voor om kinderen op hun vierde te laten beginnen met leren. Dat hoeft volgens Schavan niet per se op school te beginnen, zolang het leerproces maar rondom het vierde levensjaar begint. Dat is in overeenstemming met hun ontwikkeling, stelt ze. Kinderen moeten eerder worden uitgedaagd: „Aan het eind van de eerste klas hebben kinderen geen zin meer, omdat er te weinig eisen aan hen worden gesteld.”

Schavan wil een sterker verband tussen kinderdagverblijf en basisschool. De minister verwijst naar Bildungshüuser, onderwijshuizen in Baden-Württemberg, een project van de deelstaat waarin kinderdagverblijven en basisscholen nauw samenwerken. Kinderen beginnen daar op hun derde al met leren.

Het voorstel van Schavan is gedurfd in Duitsland, waar kinderen lang ontzien worden, en langer thuis blijven dan in andere landen in Europa. Het kabinet van bondskanselier Angela Merkel wil in 2013 het aantal kindplaatsen in crèches verdrievoudigen, een plan dat heftige kritiek heeft gekregen van conservatieve en katholieke zijde.

Hoe huiverig Duitsers zijn over het schoolgaan van jonge kinderen, blijkt uit een reactie op Schavans plan in dagblad Die Welt door de Duitse beroepsorganisatie voor kinder- en jeugdpsychiatrie. Jonge kinderen zijn bang om de zekerheid van het ouderlijk huis te verlaten, stelt voorzitter Maik Herberbold. Ze krijgen buik- en hoofdpijn op de eerste schooldag. Ook na vakanties komt deze ’schoolangst’ veel voor, aldus Herberbold. Ouders kunnen kinderen helpen door over hun eigen ervaringen met schoolangst te vertellen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden