'Duits is niet sexy, wel belangrijk'

DAPHNE VAN BREEMEN

Duits moet weer een verplicht vak worden bij een aantal mbo-opleidingen. Dat schreef Euregio, het samenwerkingsverband van Duitse en Nederlandse gemeenten in het grensgebied, in een brief naar de Tweede Kamer. Minister van onderwijs Jet Bussemaker liet daarop weten dit niet te zullen doen. Karel Groen (46) is directeur van Eems Dollard Regio (EDR), één van de samenwerkingsverbanden.

Waarom Duits, iedereen praat toch Engels?

"Dat Engels de hoofdtaal is, staat niet ter discussie. Maar de Duitsers in de grensregio spreken beduidend minder Engels dan Nederlanders. Het is dan alleen maar handig als iemand Duits spreekt. Er is in de Duitse grensregio bijvoorbeeld veel vraag naar mensen in de zorg. Het maakt een Duitser overigens echt niet uit of je 'den' met een twee- of driepoot uitspreekt."

Moeten de Duitsers in de grensregio niet ook gewoon Nederlands leren?

"Het is zo typisch Nederlands om meteen met onze vinger naar de ander te wijzen. Toch zien de Duitse jongeren in dat zij een pre hebben als ze over de grens solliciteren en Nederlands spreken. Er worden in het grensgebied dan ook cursussen Nederlands gegeven."

Dus Duits moet weer een verplicht vak worden?

"In ieder geval voor de opleidingen waarbij Duits relevant is, zoals economie en handel, techniek, logistiek en toerisme. Nu zijn Engels en Nederlands verplichte vakken, waardoor er op veel mbo's nog maar weinig ruimte is voor Duits."

Hoe wordt de Duitse taal weer sexy?

"De taal is simpelweg belangrijk, niet sexy. Daarnaast is er een lopende campagne: 'Mach mit!', die de Duitse taal stimuleert. Onder anderen Linda de Mol en de minister van buitenlandse zaken Frans Timmermans doen hier aan mee."

Minister Bussemaker wees het voorstel af. Wat nu?

"Eind deze maand spreken de vijf commissarissen van de koning uit de grensregio's, nog met de minister van onderwijs Jet Bussemaker en de Duitse ambassadeur, Franz Josef Kremp. Het is nu extra belangrijk dat wij daar de minister overtuigen. Daarnaast is er de Actiegroep Duits - een samenwerkingsverband van de Duitse Ambassade, de Nederlands-Duitse Handelskamer (DNHK), het Goethe-Institut Nederland en het Duitsland Instituut Amsterdam - dat de minister op het belang van de Duitse taal zal wijzen. Ook gaan de Euregio's met roc's in gesprek om Duits zoveel mogelijk als keuzevak aan te bieden."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden