Duits is even voertaal op Anne Franks plein Filmopname

Op grote, gele borden staat een waarschuwing: 'Attentie filmopnamen. Let op! Enscenering is gerelateerd aan WOII en kan als confronterend worden ervaren'. Het trottoir staat vol met busjes met Duitse kentekens. Het Merwedeplein in Amsterdam is afgesloten.

Op de plek waar Anne Frank ruim tachtig jaar geleden kwam wonen, is de voertaal Duits. Voor het eerst wordt haar verhaal in het Duits verfilmd. Rond de jaarwisseling moet de film in de bioscopen draaien.

Langs het afzettingslint slaan groepjes mensen de gebeurtenissen gade. "Voor mensen die het meegemaakt hebben, is het misschien confronterend om dit te zien", zegt Josephine Moreu. "Er wonen hier in de buurt veel Joodse mensen."

Volgens Carl Nouwen zijn de borden wat overdreven. "Al kan ik me er eigenlijk ook geen voorstelling van maken. Ik ben geboren in 1953, dus zelf heb ik de oorlog niet meegemaakt."

De straat waar de opnames worden gemaakt, is teruggebracht in de staat waarin die in de jaren dertig was. Herdenkingsstenen in de gevel zijn afgedekt, een oplaadpaal voor elektrische auto's aan het zicht onttrokken.

Op de stoep spelen kinderen die wat weg hebben van Kruimeltje met een bruine leren bal. Tegenover hen staat een vrouw in keurig grijs mantelpakje met bijbehorend hoedje roerloos achter een crèmekleurige kinderwagen. "Gut, gut", galmt een Duitse stem. De opname kan beginnen. Een donkergrijze kever en een ronkende zwarte motorfiets kruisen elkaar. Na vijftien seconden is het weer voorbij. De hele straat stinkt naar benzine.

Nee hoor, zo'n verfilming op deze plek is echt niet problematisch, zegt Gert-Jan Jimmink. Op zijn initiatief werd in 2005 een monumentje voor Anne Frank op het plein geplaatst. "Er staan overal keurig waarschuwingsborden en er is nota bene geen overlevende meer te bekennen op het plein. Ik vind het juist belangrijk dat ook deze generatie het verhaal van Anne Frank meekrijgt."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden