Duikers zien steeds minder schol in de Oosterschelde

Op een schip van Ekofish wordt een net schol aan boord gehesen. De vis zal even later op een elektrisch geladen rooster worden verdoofd. Beeld Trouw

De schol lijkt langzaam te verdwijnen uit de Oosterschelde. Sinds 1994, het eerste jaar van tellingen, is het aantal schollen dat wordt gezien door sportduikers sterk teruggelopen. Vorig jaar was er opnieuw een dieptepunt in het aantal waarnemingen. Dit blijkt uit het monitoringproject Onderwater Oever van de stichting Anemoon, die onderzoek doet naar het onderwaterleven in Nederland. De gegevens voor het project zijn aangeleverd door sportduikers.

De schol, gebruikt het Nederlandse kustgebied, de Waddenzee en de Oosterschelde als kraam- en kinderkamer. Maar sinds deze gebieden langzaamaan warmer worden, maakt de schol er steeds minder gebruik van. Sinds de jaren tachtig al loopt de schol terug in de Waddenzee, maar ook in de Oosterschelde verdwijnt de vis.

De schol is één van de bekendste zeevissen. Het is een platvis, die met de linkerzijde naar beneden en met de rechterzijde naar boven zwemt. Schollen leven graag op zand- en slikbodems, van zeer dicht bij de kust tot een diepte van tweehonderd meter. Overdag liggen de vissen gewoonlijk half begraven onder het zand, waarboven alleen de ogen uitsteken. Ze zijn vooral in de nacht actief. De vissen zwemmen dan met golvende bewegingen over de bodem en jagen op wormen, kreeft-achtigen en weekdieren.

De laatste jaren lopen tijdens de zomer de watertemperaturen steeds meer op, waardoor de schol de kustgebieden vaker mijdt. "Als dit patroon zich voortzet, is het slechts een kwestie van tijd dat deze ooit zo algemene oranje gestippelde platvis in ons kustgebied op de lijst terecht komt met zeldzame soorten'', aldus stichting Anemoon.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden