'Duif' in de wereld van 'haviken'

Janet Yellen, de eerste vrouwelijke voorzitter van de Fed, moet voorzichtig geldkraan dichtdraaien

ESTHER BIJLO

Na Angela Merkel en Christine Lagarde krijgt de wereldeconomie er een derde zeer machtige vrouw bij. De 67-jarige Janet Yellen wordt voorzitter van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Fed.

President Obama van de VS heeft Yellen, sinds 2010 vice-voorzitter van de Fed, gisteren benoemd. Vermoedelijk in januari volgt zij voorman Ben Bernanke op, als zijn termijn afloopt. Yellen treedt aan op een uitermate belangrijk moment. De Fed heeft de afgelopen jaren grote hoeveelheden geld in de economie gepompt. Nu staat de centrale bank voor de vraag wanneer dat infuus langzaam weer moet worden dichtgeknepen.

De Fed hintte vorige maand dat eind dit jaar een begin zou worden gemaakt met een krapper beleid. Maar nu de Amerikaanse politiek in een impasse verkeert over de begroting, zal dat moment mogelijk naar voren schuiven. Janet Yellen lijkt de juiste persoon om dit zeer gevoelige proces in goede banen te leiden. Zij staat bekend als 'duif' waar het gaat om het bestrijden van inflatie. Dat betekent dat ze niet, zoals de zogeheten 'haviken', de inflatie koste wat het kost de kop in wil drukken.

De tweede missie van de Fed, een lagere werkloosheid, is voor haar net zo belangrijk. "Het zijn niet alleen maar statistieken voor mij", vertelde ze eerder dit jaar op een bijeenkomst van een grote Amerikaanse vakbond. "We weten dat langdurige werkloosheid een verwoestend effect heeft op werknemers en hun families." Yellen deed dan ook, voordat ze bij de Fed kwam werken, vele jaren onderzoek naar de arbeidsmarkt. Ze publiceerde vaak samen met haar man, de Nobelprijs-winnende econoom George Akerlof.

Yellen is ook weer niet zo 'duivig' dat ze de geldkraan onbeperkt open wil laten. Ze maakt domweg de inschatting dat de inflatie op dit moment helemaal geen risicofactor is voor de Amerikaanse economie. Een juiste analyse, volgens de vele economen en analisten die gisteren positief op de benoeming reageerden. Waar het gaat om regelgeving is Yellen juist van het strenge soort. De financiële sector moet verder gereguleerd worden om debacles à la Lehman in de toekomst te voorkomen, is haar mening.

De weg naar lagere werkloosheid wordt een spannende. Veel hangt af van de manier waarop Yellen de stappen die de Fed gaat zetten, naar buiten zal brengen. De uitspraken van de huidige voorzitter Bernanke vorige maand, dat op afzienbare termijn de geldkraan ietsjes dicht zal gaan, deed de wereldeconomie gelijk sidderen. De Fed voert sinds een tijdje een aanpak van 'forward guidance' oftewel, de wereld verbaal voorbereiden op wat komen gaat. Dat luistert nauw, ieder woord wordt op een goudschaaltje gewogen. Aan de als goed 'communicator' bekendstaande Yellen is het vinden van de juiste formuleringen wel toevertrouwd, luidden de commentaren. Yellen is bovendien een verklaard aanhanger van transparantie als het gaat om het uitdragen van de Fed-strategie.

De andere kandidaat voor het voorzitterschap van de Fed, oud-minister van financiën Lawrence Summers, prees gisteren 'de geweldige keus' van het Witte Huis om Yellen op die stoel te zetten. Summers trok zich vorige maand zelf terug uit de race toen bleek dat hij op minder steun kon rekenen dan Yellen. "Ik heb haar altijd bewonderd en veel van haar geleerd, sinds ik in 1976 mijn eerste college macro-economie van haar kreeg", liet Summers weten.

IMF-topvrouw Christine Lagarde verheugt zich erg op de komst van een vrouw als president van een centrale bank. Volgens een woordvoerder "zal zij zich niet meer zo eenzaam voelen" tijdens vergaderingen waarbij doorgaans vooral mannen aanwezig zijn.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden