Duel van de waarheid voor Ajax

amsterdam – - Een ritueel uit de eerste weken van vele voetbalseizoenen in deze eeuw is in ere hersteld: Ajax speelt in de voorronde van de Champions League en alom wordt op overspannen toon het belang, zo niet de noodzaak van plaatsing benadrukt. De meest gerenommeerde club van Nederland, die al vier jaar achtereen ontbrak in het Europese elitetoernooi en in 2004 de laatste landstitel vierde, schrijft al geruime tijd rode cijfers, met over het afgelopen seizoen bijvoorbeeld een verlies van ruim twintig miljoen euro.

Tegen die achtergrond dient zich opnieuw een al snel zogenoemde wedstrijd van de waarheid aan, vanavond tegen Dinamo Kiev. De uitgangspositie is alleszins redelijk, na het 1-1 gelijkspel van vorige week in de Oekraïne, waar de opponent ook nog eens een povere indruk achterliet. De Amsterdam Arena zal volstromen met verwachtingsvolle fans, voor wie evenwel valt te hopen dat demonen uit het verleden niet ook kans zien naar binnen te glippen.

Want onvermijdelijk–daar heeft Ajax het wel naar gemaakt–gaan de gedachten terug naar blamerende decepties in de jongste clubgeschiedenis. In de twee voorgaande pogingen om zich te kwalificeren voor de Champions League legde Ajax het af tegen onaanzienlijke ploegen, Kopenhagen in 2006 en Slavia Praag in 2007. Met een blik op de historie kan uit het eerste resultaat tegen Dinamo Kiev ook niet al te veel vertrouwen worden geput. In 2006 was de eerste wedstrijd in Kopenhagen zelfs gewonnen (1-2), waarna Ajax zichzelf in de Arena alsnog voor schut zette (0-2).

Er is reden genoeg om dergelijke waarschuwingen ter harte te nemen, te meer er bij Ajax sindsdien in de kern niet veel is veranderd. Ajax trapte enkele jaren geleden in de bekende val van argeloosheid bij vooral snelle uitbraken van de tegenstander. Dat is nog altijd een hardnekkig euvel, getuige onder meer het tegendoelpunt van vorige week in Kiev, toen Dinamo nota bene al door een rode kaart was gedecimeerd. Vooral door de aanhoudende defensieve kwetsbaarheid kan Ajax er vanavond nog niet gerust op zijn.

Daar komt bij dat er geen noemenswaardige krachtsverschillen zijn aan te geven tussen de Ajax-teams van 2006 en 2007 en dat van nu. Destijds was Ajax zeker op papier zelfs iets steviger, met oud-international Stam, Heitinga en Vermaelen in de defensie. Sneijder was er in 2006 nog bij, en Huntelaar speelde in de spits. In 2007 had de huidige aanvoerder Suarez zich aan de zijde van Huntelaar gevoegd. Die combinatie bracht in Europa geen heil, wat toch een kanttekening kan zijn nu in Amsterdam veel wordt verwacht van de samenwerking tussen Suarez en zijn nieuwe kompaan El Hamdaoui.

In 2007 was Ajax al enigszins vervormd door vreemde aankopen van de trainer, de snel vertrokken Ten Cate. Van Basten mocht daarna bij (fatale) uitzondering nog tal van miljoenen uittrekken, maar achteraf kan worden gesteld dat ten tijde van de jongste Europese uitglijders de aanzet al is gegeven tot de huidige situatie. Na jaren van ongeleide verkwisting tracht Jol, de trainer aan wie Ajax zich nu weer heeft overgeleverd, zijn selectie met grotendeels koopjes enigszins op peil te brengen. Onderwijl heeft directeur Van den Boog ook voor dit seizoen nog eens een verlies van twintig miljoen euro voorspeld.

Desondanks zou Ajax, dat nog kan teren op eigen vermogen, volgens zijn directeur geen spelers hoeven te verkopen, óók niet als de club bij uitschakeling voor de Champions League de gegarandeerde entreepremies van dertien miljoen euro misloopt. Maar ook daaraan kunnen de fans geen garanties ontlenen, net zo min als aan de twee keren dat Ajax deze eeuw de kwalificatie wél doorstond, tegen Grazer AK in 2003 en Bröndby in 2005.

In bredere zin rest de aantekening dat Ajax het Nederlandse voetbal een dienst zou kunnen bewijzen door naast de rechtstreeks geplaatste kampioen FC Twente tot de Champions League toe te treden. Daarmee zou Nederland voor het eerst sinds het seizoen 2005-2006 met twee ploegen in het hoofdtoernooi vertegenwoordigd zijn. Destijds overleefden ze beide ook nog eens de groepsfase, PSV én Ajax, waarvoor ook gezien de voorgeschiedenis in deze andere tijden het bereiken ervan al verlichting zou bieden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden