Duel tussen 'paar apart' levert V en L de winst op

Van onze handbalmedewerker GELEEN - De botsing tussen het 'paar apart' zoals E en O - trainer Weerman de handbolwerken van V en L uit Geleen en E en O uit Emmen graag mag noemen is uitgedraaid op een 21-19 overwinning voor de Limburgers

Door het stuivertje wisselen op de ranglijst met als voorlopige inzet de tweede plaats, heeft Sittardia door een bekeken 22-17 overwinning op het puntloze OSC de leiding nog steviger in handen. Voor de met het oog op de play-off waardevolle vierde plaats, meldt Blauw Wit zich steeds nadrukkelijker. Hellas moest in eigen huis met 24-26 buigen voor de vechtploeg uit Neerbeek.

Zowel V en L als E en O blijven op zoek naar hun topvorm. V en L sukkelt al vanaf het begin van de competitie met de eenzijdige inzetbaarheid van routinier Wil Jacobs. Nadat een vinger uit de kom, een gekneusde enkel de centrale as van V en L al wekenlang aan de kant hielden, beperkt een hardnekkige spier in het schouderkapsel van de werparm de actieradius tot de verdedigingszone. "Voor mij staat het nu al vast dat ik er nog een jaar aan vast knoop. Deze week heb ik voor het eerst in twee maanden op de training weer eens een schot op doel gegeven" , aldus Wil Jacobs. Twee pogingen van de spelverdeler in de wedstrijd strandden voor de doellijn.

Trainer Pim Rietbroek gaat na de zege op E en O uit van een plaats in de play-off. "In april draait mijn team. Het inpassen van de nieuwelingen Portengen, Louwer en Goffin moet dan voltooid zijn" . Met enig leedwezen loopt de Geleense oefenmeester vooruit op de dagen dat zijn overbelaste internationals Veerman, Vlijm en Portengen hun doelstellingen naar de eigen club kunnen verleggen. Trainer Weerman van E en O kent ook zo zijn eigen problemen. Een botbreuk in zijn middenhand houdt cirkelloper Patrick Berendsen al langer aan de kant. Augustin Garcia liep op de afsluitende training van de topper tegen V en L een zware kneusing aan de duim op en bleef thuis. Doelman Anatoli Galouza had griep en de uiterste consequentie voor de Drenten was een onderbezette wisselbank. Waarop Rob Fiege met lichte tegenzin, assistent-trainer Janssen in wedstrijdtenue en de uit Kwintsheul overgenomen jeugdinternational Frank van de Zanden, nog steeds op zoek naar zijn eerste handbaldiploma in Emmen.

De twee linkshanders, Paul Louwers van V en L en Job Hagreize tilden het duel boven de middelmaat uit. Louwers op kracht en Hagreize artistiek doelgericht. De unieke balwerper van E en O produceerde zelfs een doeltreffend sprongschot met zijn rechterhand. De remise hield tot acht minuten voor tijd stand. Peter Portengen passeerde met de fraaiste van zijn zes treffers, een draaibal om doelman Kremer, de beslissing voor de thuisploeg. Schutter Claus Veerman, in de tweede helft beter op schot, met drie uit vijf pogingen dan in het eerste half uur (een uit acht), sloeg het uiteindelijke gat van twee doelpunten. Cirkelloper Martin Vlijm ging zwaar door zijn enkel en beleefde, met het oog op de WK over twee maanden een nachtmerrie bij daglicht. Hagreize baalde na afloop op zijn eigen wijze: "In het veld leg ik me eigenlijk onnodige beperkingen op. Ik ga teveel pas als ik honderd procent kans van slagen heb, iets wat er in de nationale ploeg ingehamerd wordt" . De dienstplichtig militair, begiftigd met een uniek natuurlijk leiderschap, was nu vast van plan met zijn trainer van gedachten te wisselen over de opstelling in de laatste, fatale slotminuten: "Ik weet niet of je gezien hebt wie naast me als middenopbouwer speelde, dat kon echt niet. Met Rob Fiege in deze vorm geef je de wedstrijd weg." Of zijn handbaltoekomst in Emmen of elders ligt, was de 21jarige duidelijk. "Volgend jaar ga ik fysiotherapie studeren, en dat kun je meer plaatsen in dit land" .

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden