Duel tussen Feyenoord en NAC gaat van dieptepunt naar dieptepunt

ROTTERDAM - FilmNet/SuperSport kan Feyenoord - NAC (1-0) alsnog in het programma opnemen: als knokfilm. Het was gruwelijk wat de opgefokte spelers gisteravond in een Kuip vol agressie lieten zien. Gevoetbald werd er amper, geschopt, gebeukt en geslagen des te meer. Feyenoord zette de toon, NAC ging af en toe mee in de vuiligheid. Het resultaat: ruim binnen het uur zeven gele en twee rode kaarten.

Volgens NAC-coach Wim Rijsbergen ging de vechtpartij in de rust zelfs in de catacomben door. “Enkele Feyenoorders bleven slaan.” Rijsbergen reageerde opnieuw heftig in de richting van zijn Feyenoord-collega Arie Haan. In 1974 vormden Haan en Rijsbergen in het Nederlands elftal het hart van de defensie. Tegenwoordig staan de ex-spelers elkaar min of meer naar het leven. De leiding van Feyenoord kent de situatie en besloot de twee kemphanen niet in elkaars aanwezigheid aan de media-tafel te zetten. Rijsbergen: “Dat vind ik jammer, want ik had meneer Haan hier graag willen vragen waarom hij het nodig vond de hele wedstrijd om gele kaarten voor onze spelers te vragen. Ik vond dat walgelijk van meneer Haan.” Arie Haan, een half uurtje later in een reactie: “Ik ken langzamerhand alle verhalen van Rijsbergen wel. Het probleem in zo'n wedstrijd is dat de spelers altijd naar de grenzen zoeken. Het begint met het doorlopen van Larsson op de keeper, als de scheidsrechter daar geen gele kaart voor geeft kan het gauw uit de hand lopen.”

Romeinse tijd

Alsof het om een vertoning in de Romeinse tijd ging, zo gilde de arena om de dood van de scheidsrechter. Jef van Vliet behoort al jaren tot de zwakste arbiters in het profvoetbal, maar hoeveel deze beklagenswaardige Brabander gisteren ook fout deed - tegen de domme en ongecontroleerde haat die gisteravond vrijwel permanent heerste was waarschijnlijk niet één scheidsrechter opgewassen geweest. Feyenoord - NAC was een zwarte bladzijde in het geschiedenisboek van het betaald voetbal. Al jaren lang verlopen de wedstrijden tussen deze clubs op en ook ruim over de rand van het toelaatbare. In alle geledingen is in de loop der tijd de spanning opgevoerd. Op bestuurlijk vlak waren er de dreigementen van Feyenoord-zijde als voor een bekerwedstrijd naar het voormalige, door de Rotterdammers als 'onveilig' beschouwde NAC-stadion moest worden getogen. De Bredase manager Martin Vreijsen - oud-speler van beide clubs - voelde zich al eens zodanig door Feyenoord-aanhangers bedreigd, dat hij serieus overwoog uit de voetballerij te stappen. Kenmerkend voor de slechte relatie tussen NAC en Feyenoord is dat de bekerwedstrijd tussen de Bredase amateurclub De Baronie en Feyenoord van Breda naar Rotterdam is verplaatst. Een wedstrijd in het NAC-stadion zou meer voor de hand hebben gelegen, maar NAC zit echt niet te wachten op een extra invasie van Feyenoorders.

Juist dezer dagen was er dan ook nog eens de FilmNet-heibel. Komt dus bij dat de huidige coaches Arie Haan en Wim Rijsbergen al geruime tijd met elkaar overhoop liggen. Er is weinig fantasie voor nodig om te bedenken dat bij dit alles een wedstrijd tussen Feyenoord en NAC gauw kan overkoken. Dat was gisteravond in feite vanaf de eerste omwenteling van de bal het geval. Het ging van dieptepunt naar dieptepuunt. Het vuur werd al heel snel aangestoken door Larsson. De Zweed nam de juist van een langdurige blessure herstelde doelman Karelse op de korrel. Even later was Ronald Koeman al rijp voor het eerste rood, toen hij Van Galen grof neerhaalde. Het bleef voor de aanvoerder van Feyenoord beperkt tot geel, de kleur die voor de rust achtereenvolgens Gaasbeek, Van Galen, Brusselers, Mukanya en Früser ook te zien kregen. Früser trapte Mukanya neer zonder dat de bal uit de buurt was. Van Vliet durfde het rood toen niet aan; waarschijnlijk niet omdat hij een minuut eerder Graff voor een kopstoot tegen Abdellaoui al van het veld had gestuurd. De wedstrijd liep zo gierend uit de hand, dat de Stadion-speaker zich geroepen voelde mee te delen: “Voetbal is sport.” Het was een oproep aan het oververhitte publiek, dat slechts massaal boegeroep opriep. De huidige Stadionbezoeker houdt wel van een robbertje vechtvoetbal.

De ellende ging na de rust nog even vrolijk verder. Sanchez vroeg met het handje in de lucht onmiddellijk om een tweede gele kaart voor Mukanya. Alleen met tien tegen tien zag Feyenoord blijkbaar nog kans op een goede afloop. Sanchez kreeg even later zijn zin. Mukanya ging het duel aan, de Argentijn ging demonstratief naar de grond, waarna Van Vliet zijn kans schoon zag om in het veld weer voor evenwicht te zorgen. Mukanya ging hoofdschuddend de catacomben in. Net als Van Galen is hij voor de komende wedstrijd tegen Ajax geschorst. Terwijl de weggestuurder NAC'er de trap afdaalde, viel het enige doelpunt. Koeman legde de bal uit de vrije trap op het hoofd van Van Bronckhorst, diens inzet was onhoudbaar.

Na het doelpunt was er nog een laatste kaart, voor Claeys. Die prent werd in de slotfase uitgedeeld. Gelukkig was het toen al een tijdje rustig. Het doelpunt was het blusmiddel tijdens de uitslaande brand.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden