Dublin heeft vangnet niet meer nodig

Ieren hebben genoeg financiële buffers om zonder voorzorgskrediet van EU verder te gaan

BRUSSEL - Het is lang geleden dat er op een eurogroep-bijeenkomst reden was voor serieuze vrolijkheid.

Vrolijkheid over Ierland en Spanje stónd al op de agenda van de ministers van financiën van de zeventien eurolanden, gisteren bijeen onder voorzitterschap van Jeroen Dijsselbloem. Maar de Ieren voorzagen de stemming nog van onverwachte 'twist'.

Over precies een maand, op 15 december, komt er voor Ierland een einde aan het steunprogramma van 67,5 miljard euro van Europese Unie en Internationaal Monetair Fonds waarvan Dublin de afgelopen drie jaar afhankelijk is geweest. Spanje kan in januari een punt zetten achter het steunprogramma voor de bankensector.

Toen de eurogroep gistermiddag in Brussel begon, lag er een onverwachte kers op die bestelde taart, eerder op de dag aangebracht tijdens een ingelast kabinetsberaad in Dublin. Premier Enda Kenny maakte bekend dat de Ierse terugkeer naar de gewone financiële wereld een zogeheten 'clean exit' zal zijn.

Ofwel: Dublin zal geen gebruik maken van een eerder noodzakelijk geachte voorzorgskredietfaciliteit van 10 miljard euro, bedoeld als vangnet in de overgangsfase. Ierland zegt genoeg buffers te hebben opgebouwd - meer dan 20 miljard euro - om vanaf 2014 geheel zelfstandig geld op te halen op de internationale kapitaalmarkt, zonder dat beleggers of kredietbeoordelaars zich zorgen hoeven maken.

Het afgelopen jaar is Ierland al stukje bij beetje teruggekeerd op de reguliere financiële markten. Dublin ziet af van de voorzorgskredietlijn omdat er een prijskaartje en onaantrekkelijke voorwaarden aan hangen.

"Een goede dag voor Ierland en de Ierse bevolking", zei eurocommissaris Rehn (economische en monetaire zaken). "De Ierse regering verdient een felicitatie", aldus president Mario Draghi van de Europese Centrale Bank.

Ook IMF-directeur Christine Lagarde was positief, maar zij liet in subtiele bewoordingen weten dat haar fonds Dublin voorlopig niet uit het oog zal verliezen. "Wij zien uit naar verdere samenwerking met de autoriteiten bij het aanpakken van de resterende uitdagingen."

Ierland is het eerste van de zwaarst getroffen eurocrisislanden dat zich weet te bevrijden van de noodzakelijke EU-IMF-steun. Griekenland, Portugal en Cyprus zitten daar nog in.

De Ierse economie is nog verre van gezond. De werkloosheid daalt maar ligt nog boven de 13 procent en de binnenlandse vraag is gesmoord door lastenverzwaringen en loonsverlagingen. De huizenprijzen zijn sinds 2007 gehalveerd. De banksector, oorzaak van alle ellende, kan ook nog niet achterover leunen.

Toch stelde zowel Dijsselbloem als Rehn gisteravond de succesvolle afwikkeling van de Ierse en Spaanse steunprogramma's ten voorbeeld aan Griekenland, waar dat programma in een ernstige impasse is geraakt. Rehn sprak wat Ierland betreft van een 'voorbeeld voor andere programmalanden'.

"Ik wil graag Ierland en Spanje feliciteren met dit belangrijke moment voor de eurogroep", zei Dijsselbloem na afloop. "Beide landen hebben altijd een sterke toewijding getoond bij het uitvoeren van de hervormingsprogramma's. De Ierse en Spaanse bevolkingen hebben een zware tijd doorgemaakt, maar ik ben er zeker van dat hun inspanningen de komende jaren beloond zullen worden."

De Grieken zitten nog midden in die zware tijden. De privatiseringen en hervormingen in onder meer het ambtenarenapparaat zoals die met de EU en het IMF zijn afgesproken, zitten helemaal klem. Dat geldt ook voor het leningdeel van 1 miljard euro, dat eigenlijk voor afgelopen oktober was bedoeld.

Dijsselbloems glimlach werd een grimas toen hij al eerder op de dag, na vragen over Ierland en Spanje, iets moest zeggen over Griekenland. "Het is cruciaal dat de Grieken iets beter hun best doen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden