Dubieuze wonderdoener

Mattheus van der Steen, boegbeeld van de ’radicale Jezusbeweging’ Trin, claimt dat hij blinden laat zien en doden opwekt. Lezers van de christelijke website Goedgelovig vinden dat Van der Steen moet worden gestopt.

Kees de Graaf, een 39-jarige directeur van een baggerbedrijf, is het zat. Hij is een van de lezers van goedgelovig.nl en ergert zich mateloos aan de ’wonderverhalen’ die Harderwijker Mattheus van der Steen (1975) rondbazuint. Van der Steen reist de wereld over om, naar eigen zeggen, ’het werk van Jezus voort te zetten’. Hij ondersteunt met zijn stichting Trin (Touch, reach and impact the nations) onder meer weeshuizen in India, Indonesië, Kenia, Kosovo, Mozambique, Oeganda en Pakistan. Hij beweert dat hij blinden laat zien en doden tot leven wekt.

Zes jaar geleden werkte Mattheus van der Steen, zoon van een baptistenvoorganger, nog als beddenverkoper in Nijkerk. Een jaar later hield hij zijn eerste spreekbeurt in de evangelische gemeenschap in Leusden.

Vanaf die tijd ging het hard. Hij richtte Trin op en trekt door Nederland om tijdens zogeheten fire nights de liefde voor Jezus te doen oplaaien in de harten van zoveel mogelijk mensen. Tijdens de bijeenkomsten wordt aanbiddingsmuziek gespeeld, in tongen gesproken en gebeden. De geblondeerde dertiger Van der Steen verhaalt in zijn boek ’Durf te dromen’ uit 2008 al over wonderbaarlijke genezingen van onder andere kankerpatiënten.

Afgelopen november reisde hij met een Nederlands team evangelisten naar Birma. Onder hen was christelijk opinieleider Willem Ouweneel, die tot een aantal jaar geleden onomstreden was in bijbelgetrouw Nederland, maar zijn gezag op het spel zette door zich in te laten met Van der Steens organisatie Trin.

Ouweneel berichtte op zijn weblog en in diverse christelijke media over de wonderen die tijdens de reis naar Birma hadden plaatsgevonden. Zo zouden op een blindeninstituut zeven blinden zijn genezen.

De Nederlandse predikant-zendeling Marten Visser, werkzaam in Thailand, twitterde vervolgens: ’Als in Birma zeven blinden door Mattheus van der Steens team ziende zijn geworden, neem ik ontslag als zendeling en ga ik bij hem in de leer’.

Visser ging op onderzoek uit en ontdekte dat het blindeninstituut waar volgens de Trin-aanhang zeven jongens zijn genezen, nog evenveel blinden rondlopen als voor de komst van Van der Steen en zijn aanhang. Sterker: het enige dat de mensen van het blindeninstituut zich herinneren is dat er een groep buitenlanders op het terrein is geweest dat met een groepje jongens heeft gebeden en foto’s heeft gemaakt.

Ouweneel was zelf geen getuige van het wonder, schrijft hij op zijn site. „Ik heb eenvoudig bericht wat acht (!) mensen ter plekke persoonlijk hebben waargenomen. Ze kwamen enthousiast, sommigen zelfs huilend, terug omdat zij gezien hadden dat de blinde jongens na voorbede kennelijk ziende waren geworden. Ze waren alle acht eensgezind in hun beoordeling, wat op zichzelf al een wonder is.”

Op netwerksite Facebook reageert Mattheus van der Steen op de bevindingen van zendeling Visser: „Laten we bidden dat deze meneer zich bekeert van zijn zondige praktijken om zo tekeer te gaan tegen het koninkrijk van God. Ik zou hem graag eens opzoeken in Thailand en samen met hem een genezingsmeeting willen organiseren, zoveel mogelijk blinden uitnodigen en zo samen de kracht en liefde van God laten zien. Kom net terug uit Mozambique en sprak daar met verschillende mensen die uit de dood zijn opgewekt, hahahaha, dus als er al zoveel ophef is over mensen die worden genezen dan maak de borst maar nat als ook de doden opstaan. Jezus is krachtig, machtig en super! Blessings!!”

Het is een terugkerende tactiek van Van der Steen: zijn critici – niet-christenen net zo hard als medechristenen – worden als goddeloos, duivels en zondig in de hoek gezet. Van der Steen en zijn volgelingen verwijten hen, zoals dat in evangelische kringen heet, ’een bediening van achterdocht’.

Goedgelovig-lezer Kees de Graaf, van huis uit hervormd en inmiddels lid van een baptistengemeente, is die houding spuugzat. Hij wil dat de waarheid aan het licht komt. „Mensen als Mattheus van der Steen moeten worden gestopt; daar ben ik heel bot in. Ik vind het godslasterlijk wat die man doet. Mijn God heeft geen leugen, list en bedrog nodig. Mensen als Van der Steen maken dat ik me schaam als christen.”

Ook voor Willem Ouweneel heeft De Graaf geen goed woord over. „Ouweneel is een man van naam in de christelijke wereld. Hij zou beter moeten weten en zijn verantwoordelijkheid moeten nemen.”

Dat Van der Steen claimt kinderen op te laten staan uit de dood – een wonder dat in Mozambique zou zijn gebeurd – vindt De Graaf ’te erg voor woorden’. „Als het zo is, dan is dat wereldnieuws, dan moeten CNN, de NOS en alle doktoren van de wereld daar op af. Als het niet zo is, moet deze meneer voor altijd zijn mond houden. Vrienden van mij hebben een kind verloren. Dat is ronduit verschrikkelijk.”

Als directeur vliegt De Graaf de wereld rond. Hij heeft zoveel airmiles verzameld dat hij graag een ticket ter beschikking stelt aan een onafhankelijke journalist die ter plaatse uitzoekt wat er is gebeurd. Een andere lezer van Goedgelovig, die anoniem wenst te blijven, wil de verblijfskosten vergoeden.

Van der Steen laat via een woordvoerder weten een ’mediastilte’ in acht te nemen.

Bidden met Brian. (FOTO'S AFKOMSTIG UIT EEN FILMPJE GEMAAKT DOOR MATTHEUS VAN DER STEEN )
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden