Dubieuze strafschop brengt het voordeel bij Ajax

AMSTERDAM - De nederlaag van PSV bij Ajax (10) is, zo mag men aannemen, de druppel die voor Bobby Robson de emmer doet overlopen. In geval van een optimaal resultaat in het Olympisch Stadion zou het voor PSV moeilijk zijn geworden de beminnelijke Brit de deur te wijzen, maar nu kan zelfs een tweede titel op rij hem bijna niet meer in het zadel houden.

Hoe de verhoudingen momenteel liggen in Eindhoven, wordt een uurtje na de tegenvallende topper duidelijk. Robson loopt somber voor zich uit starend naar de bus.

Meneer Robson, U hebt steeds gezegd dat in januari wordt beslist of U al dan niet bij PSV blijft.

Robson: "Wat maakt men zich toch altijd weer druk over mijn toekomst. Ik vind het allemaal niet zo belangrijk."

Maar wanneer beslist U?

Robson: "Niet in januari, nee, dat denk ik niet. Misschien half februari. Ik heb geen haast en de club heeft ook geen haast."

Dat gezegd hebbende, loopt manager Kees Ploegsma net voorbij. Voor hij in de bus stapt, worden hem dezelfde vragen gesteld. Ploegsma is er wel uit: "Voor de volgende Ajax-PSV wordt de beslissing genomen." Die wedstrijd, voor de KNVBbeker, staat in het Olympisch Stadion voor 9 februari op de rol.

Stimulans

Bij winst zou PSV gisteren zeven punten voor zijn gekomen op Ajax. Die ideale situatie, zou een prima stimulans zijn geweest voor het pleidooi van Wim Kieft in de richting van contractverlenging voor Robson. Dat optimale resultaat zat er beslist niet in, omdat het weliswaar flink gehandicapte PSV (zonder Valckx, Vanenburg, Van Aerle, Kalusha en de gisteren tijdens de warming up afhakende Ellerman) lang niet alles uit de kast haalde. Dat gebeurde alleen in de openingsfase en nadat het halverwege de tweede helft 1-0 was geworden. Robson verloochende zijn Engelse karakter door een gelijkspel als eerste uitgangspunt te noemen. In die sfeer voetbalde PSV ook: zonder overtuiging, zonder een echt aanvallend accent; ongeveer zoals eerder dit seizoen de roemloze uitschakeling voor de Europa Cup tegen Anderlecht een feit werd. Het zijn vooral de Europese resultaten (eliminaties tegen achtereenvolgens Montpellier en Anderlecht) waar Robson nu op beoordeeld en meer dan waarschijnlijk veroordeeld zal worden. Maar ook nationaal worden dit jaar geen topprestaties verricht. Uit tegen Feyenoord werd het net geen nederlaag. Thuis tegen Ajax, in de beste wedstrijd tot dusverre, liep het uit op een enigszins gelukkige overwinning.

Uitblinker

Tegen het al bij al verdiend winnende, in ieder geval meer kansen scheppende Ajax, gaven te veel PSV'ers niet thuis. De hele wedstrijd kende maar een werkelijk uitblinkende de speler, Ajax' regisseur Jonk. In negatieve zin viel bij PSV de kwetsbaarheid op van de backs Gerets en Heintze, het intiatiefloze spel van de centrumverdedigers Popescu en Van Tiggelen, de kleurloosheid van Koeman en Linskens en de kansloze partij van de toch zo talentvolle linksbuiten Hoekstra tegen Blind.

Ajax' coach Louis van Gaal had overigens een geheel andere wedstrijd gezien. Hij maakte zelfs even een vergelijking met het onvervalste spektakelstuk dat beide teams in Eindhoven opvoerden. Het leek op de visie van een coach die zijn eigen winnaars extra kleur wilde geven.

Het enige doelpunt was trouwens van een dubieus gehalte. Van Breukelen nam ten opzichte van scheidsrechter Blankenstein zelfs het woord 'schandalig' in de mond. De nationale doelman, die verder zijn topvorm continueerde, kreeg een strafschop tegen toen hij zich voor de naar rechts uitwijkende Bergkamp liet vallen. "Dit is onrechtvaardig. Ik heb Bergkamp nog niet eens met de naad van mijn handschoen geraakt. Onbegrijpelijk dat een topscheidsrechter als Blankenstein hier is ingestonken." De woorden van Van Breukelen kregen extra gewicht, door de toelichting van het 'slachtoffer'. Bergkamp, in een bui van halve eerlijkheid: "Kijk, in dit soort situaties ga je altijd wat gemakkelijker liggen dan in andere gevallen."

Het was dus blijkbaar geen penalty. Pettersson nam het geschenk niettemin dankbaar aan: 1-0. Van Breukelen was zo kwaad dat hij na de rake trap de bal in de kluwen jubelende Ajacieden smeet. Dat nu vond Bergkamp weer onaanvaardbaar. Uit pure pesterij nam de topscorer de bal op zijn knie om 'm vervolgens nog eens in de touwen te jagen. Robson zei na afloop dat hij de beslissing in deze vorm wel had verwacht. "Ajax en PSV zijn qua kwaliteit zo close, dat een misrekening, een fout of een verkeerde beslissing van de scheidsrechter al gauw beslissend kan zijn" .

Het voor de vierde keer in successie in het Olympisch Stadion verliezende PSV speelde dus matig. Toch had de partij helemaal anders kunnen lopen als Romario vroeg in de wedstrijd een opgelegde kans had benut. De Braziliaan, die de zich later herstellende Silooy aanvankelijk op lemen voeten zette, toverde zich tot voor Menzo. "Voor Romario was dit een honderd procent kans" , zeiden Van Gaal en Robson, maar de bal ging nochtans naast. Na die persoonlijke tegenvaller vond Romario blijkbaar dat het zijn dag niet was. Waar de anderen moeizaam sjouwden, was hij andermaal de speler die de minste meters maakte. Zijn ergerlijke egoisme was trouwens weer wel zichtbaar. Dit tot zichtbare ergernis van Kieft, die pal voor rust volkomen vrij stond in het strafschopgebied, maar de bal niet kreeg omdat Romario vast hield aan zijn blijkbaar door niemand uit te wissen, extreme voorkeur voor het persoonlijk succes.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden