Dubieus beleggen

Inter-FX Investment Inc. uit Cyprus, Tradelinx Investments Ltd uit London, E1 Asset Management Inc. uit de Verenigde Staten en The Armstrong Group van de Britse Maagdeneilanden: het is zomaar een kleine greep uit de waarschuwingen tegen dubieuze beleggingsinstellingen die de beurswaakhond AFM (Autoriteit Financiële Markten) het afgelopen halfjaar bekendmaakte.

Ilse Kuiper

Dubieus, omdat ze niet beschikken over een vergunning of onder een vrijstelling vallen en dus niet werkzaam mogen zijn op de Nederlandse markt. Daar hebben deze instellingen blijkbaar lak aan, want ze worden steeds actiever. Over het algemeen worden klanten op agressieve wijze via zogenaamde 'cold calling' ofwel koude acquisitie telefonisch benaderd. Personen die worden lastiggevallen door deze acquisiteurs en een klacht indienen bij de AFM, krijgen meestal te horen dat de betreffende instelling geen vergunning heeft om op de Nederlandse markt actief te zijn.

Hoewel een verstandig mens nooit en te nimmer in zee gaat met een telefonische aanbieder van financiële producten, gaat het hier om een lucratieve en dus groeiende markt waarin nog steeds honderden illegale aanbieders zijn, die de boel voor enkele honderden miljoenen euro's hebben opgelicht. Dat de markt groeit, blijkt ook uit de toenemende frequentie van de waarschuwingen, en het feit dat de AFM vorig jaar 13 keer aangifte heeft gedaan bij het openbaar ministerie, en in de eerste helft van 2004 alleen al 9 keer.

Nog afgezien van het feit dat mensen zo dom zijn om hun geld aan deze aanbieders toe te vertrouwen, blijft het ondertussen ook bar irritant om via de tele-foon te worden lastiggevallen. Bovendien ondermijnen de malafide aanbieders de integriteit van de financiële sector. Waarom kunnen deze instellingen blijkbaar dan toch zonder al te veel problemen hun gang gaan? De bestaande wet-en regelgeving verbiedt de activiteiten die door deze aanbieders worden verricht. Bij de uitgifte van effecten moet een prospectus algemeen verkrijgbaar zijn en zijn overlegd aan de AFM. Voor beursgenoteerde effecten geldt dat de prospectus wordt overlegd aan de beurs, op basis van de regelgeving van Euronext. Het AFM geeft vervolgens al dan niet een vergunning. Het is verboden zonder een vergunning diensten als effectenbemiddelaar of vermogensbeheerder aan te bieden of te verrichten.

Het probleem schuilt echter in het feit dat de activiteiten van malafide aanbieders vaak buiten de financiële toezichtwetgeving vallen. Meestal komt dit omdat er geen sprake is van effecten in de zin van de huidige regelgeving (de Wte 1995). Het is complex deze aanbieders daadwerkelijk te 'pakken'. Ze kunnen locatieonafhankelijk werken, vaak korte tijd bestaan en daarna onder een andere naam weer elders opduiken.

Het is altijd aan te raden om als u met een financiële instelling of persoon zaken wilt doen, vóóraf op de website van de AFM (www.afm.nl) in het Instellingenregister voor effectendiensten te controleren of de desbetreffende instelling of persoon is geregistreerd en in Nederland effectendiensten mag aanbieden of verrichten. Wordt u lastiggevallen door telefonische acquisiteurs of wilt u een vraag stellen of klacht indienen, bel dan de Toezichtslijn van de AFM: 0900-5400540 (euro 0,35 per gesprek).

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden