Dubben over het juiste gummetje

brugklas | reportage | Waar kunnen scholieren terecht voor hun agenda en geodriehoek nu V&D er niet meer is?

PETRA VISSERS

Na lang wikken en wegen weet Maryam (12) het zeker: haar eerder gekochte schoolagenda met emoticons moet omgeruild worden voor een Donald Duck-agenda. Samen met vriendinnen Jewel (12) en Chayenne (12) staat ze in de Hema aan het Rotterdamse Beursplein, op jacht naar de juiste agenda, schriften, gummen, en mapjes om straks in de brugklas ten tonele te verschijnen.

Ze heeft al een etui van Donald Duck, en daar moet nu dus een passende agenda bij komen. Een papieren exemplaar is voor de drie meiden nog steeds een gegeven. Online, in je telefoon alles opslaan? Ze schudden hun hoofd. "Daar kun je toch niets leuks inschrijven", stelt Chayenne.

Zij gaat over een paar weken naar het Melanchthon Schiebroek, Maryam gaat naar dezelfde scholengemeenschap, maar dan in Kralingen. Jewel heeft gekozen voor het Wellant College. Maar ze blijven elkaar vast en zeker zien, bezweren ze. "Ik ben erg blij dat al mijn vriendinnen gewoon in de buurt wonen", zegt Chayenne. "In Rotterdam-Noord en Krooswijk."

Generaties brugklassers gingen naar de schoolcampus van de V&D, waar werkelijk alles te krijgen was. Van rugzakken tot gummen en van schriften tot geodriehoeken. Nu de V&D ter ziele is gegaan, moeten de brugklassers in wording ergens anders heen. Dus gaat het eerst naar prijsvechter Action. "Wil ik een gum met paarden?", vraagt Jewel aan haar vriendinnen, twijfelend voor een schap met gummetjes. Nee, beslist ze. Het wordt een grote gum met een grappige tekst. Bij het kaftpapier twijfelt ze opnieuw. Er zijn hoesjes die om boeken geschoven kunnen worden, dat scheelt een hoop werk. Jewel heeft ze al in haar mandje maar zucht dan diep. "Nee, mijn moeder zei dat ik deze niet moest kopen."

Maryam heeft gummetjes te pakken in de vorm van een snor en een kusmondje maar besluit op het laatste moment anders en rent terug: het moeten toch de gele gummetjes worden. Chayenne heeft gekozen voor gewoon, simpele schriften. "Acht met lijntjes en vier zonder", weet ze. "Het hoeft van mij niet allemaal roze en ook niet heel druk."

In de Hema vindt Chayenne de simpelste agenda's het mooist. Een zwarte met sterren, een grijze met roze. Maar ze wil een foto-agenda maken, weet ze al. Via de site van de Hema kan ze er twintig uitkiezen.

Jewel schippert ondertussen met het geld dat ze over heeft na de Action. Een mooie pen kan helaas niet mee naar huis, een dik schrift in een knallende kleur nog net wel.

De rugzak komt van internet. Chayenne gaat voor een simpele zwarte, Jewel en Maryam willen er een van boyband B-Brave. "Misschien alleen een met hun logo, maar misschien ook wel met hun gezichten erbij", droomt Jewel. Hoe duur dat is? "Nou ja, dat hangt er natuurlijk vanaf", weet Maryam. "Of hun handtekening er op staat enzo."

undefined

Alternatieven voor de SChool Campus

De School Campus van de V&D was lang een begrip onder middelbare scholieren. Op de vele vierkante meters konden kinderen en hun ouders in één keer slagen voor een heel schooljaar. Nu de V&D er niet meer is, proberen andere winkels in dat gat te springen.

De Hema heeft dit jaar voor het eerst agenda's, stickers en kaftpapier van bekende merken in de schappen liggen, waar het voorheen alleen het eigen merk te koop had. In de winkels doet het gedeelte met schoolspullen denken aan de School Campus van de V&D, zij het op een kleiner aantal vierkante meters.

Boekenwinkel Bruna biedt voor het eerst schoolspullen aan via de eigen webwinkel en in Eindhoven en in Utrecht zijn tijdelijke winkels geopend voor alle schoolinkopen.

De Action adverteert hun schriften, gummen en geodriehoeken dit jaar in een 'Cool2School' folder voor middelbare scholieren.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden