Dubbelvier tast hopeloos mis

MILAAN - De skiffeur krabde anderhalf onsje plakband van zijn boot en bevocht met zestien honderdsten van een seconde voorsprong de olympische kwalificatie. De dubbelvier had een grote hand vol tickets naar Athene voor het grijpen en tastte volledig mis. Ongelooflijke gebeurtenissen op de zesde dag van de wereldkampioenschappen roeien.

Voor Oranje, dat in roeien een naam heeft op te houden, speelde zich gisteren op de Idroscalo in Milaan een waar drama in vier bedrijven af. Bij het opmaken van de balans der olympische kwalificaties -in aanwezigheid van technisch directeur Joop Alberda van NOCNSF- telde Nederland slechts drie voor Athene gekwalificeerde roeiboten. Niet meer dan de helft van waarop was gerekend.

De dubbeltwee vrouwen lichtgewicht met Kirsten van der Kolk en Marit van Eupen en de vier-zonder-stuurman lichtgewicht van Gerard van der Linden, Ivo Snijders, Karel Dormans en Joeri de Groot waren donderdag in de halve finales van de WK al geslaagd door een finaleplaats (plek bij de eerste zes) te bevechten. Zij jagen in het weekeinde op een medaille.

In de B-finales (klasseringen 7-12) kwam daar alleen skiffeur Dirk Lippits bij. De open dubbeltwee vrouwen Femke Dekker/Froukje Wegman (12e) en de open dubbelvier vrouwen Melina Bus, Nienke Hommes, Marlies Smulders en Hurnet Dekkers (9e) haalden het volgens verwachting niet. Het vlaggenschip met de gelauwerde en gelouterde vedetten Gerritjan Eggenkamp, Geert Cirkel, Diederik Simon en Michiel Bartman faalde.

Dirk Lippits, de 26-jarige skiffeur van Thêta, Eindhoven, is een dataman. Hij bezit harde schijven vol gegevens over zijn roeien. Met zijn coaches Lucas Evers en Ad Oomen besloot hij na enig rekenwerk voor de laatste olympische kwalificatiemogelijkheid zijn boot lichter te maken. Een kilo minder gewicht van de boot zou één seconde schelen. Ze krabden en poetsten alles weg wat niet nodig was, alles bijeen anderhalf ons ballast. Dat moest minstens 15/100e seconde schelen. Succes schuilt soms in microscopisch kleine details.

In de troostfinale om de plaatsen 7-12 in het WK moest Lippits ten minste derde (negende in totaal) eindigen om te voldoen aan de eis van NOCNSF.

Het zou een zware race worden, want allen gingen voor de olympische kwalificatie. De wind was in de nacht dwars over de baan gaan staan.

De Estlander Joeri Jaansen, wereldkampioen 1990 en winnaar van de laatste twee Skiffheads in Amsterdam, denderde weg en zou winnen.

De Argentijn Santiago Fernandez en de Italiaan Marco Ragazzi gingen mee. Ragazzi blies zich op. Lippits viel tijdig aan, meer op karakter dan op techniek, nam de derde plaats en wiebelde uitgeput over de bubbeltjes van de finishlijn: 16/100e seconde voor de Italiaan.

Van goed roeien was bij niemand sprake meer. Dirk Lippits: ,,Ik was in mijn eentje een twee-zonder-stuurman. De bladen gingen nooit meer gelijk in het water.''

Na de verwachte mislukkingen van de twee vrouwelijke scullploegen sneefde Nederlands beste roeiploeg. Tot verbijstering van iedereen konden Eggenkamp, Cirkel, Simon en Bartman in de B-finale zelfs de vijfde plaats niet bemachtigen.

Tot 1450 meter lagen ze tweede en voldeden ze aan de NOCNSF-eis (eerste 8). In de slotfase gingen alle ploegen de oranjemannen voorbij: Estland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Zwitserland en Wit-Rusland, landen die altijd dik klop kregen.

Zelfs de IOC-eis (eerste elf) voor Athene was gemist. ,,Laatste'', zei Bartman, ,,laatste ben ik nooit geweest in wat voor finale ook. Het is onvoorstelbaar. Toen de andere ploegen aangingen, hadden wij de macht niet om te reageren en erover heen te denderen. Nooit hadden we het gevoel de boot te kunnen versnellen. Met de tweede plaats in Luzern waren wij nog een topploeg en nu stellen we helemaal niets meer voor. We zijn in zes weken enorm achteruit gegaan.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden