Dubbelportret na 380 jaar weer terug in de bedkamer

Decennialang was dit schilderij van Gerard van Honthorst onvindbaar. Vorig jaar dook het ineens op op de kunstbeurs Tefaf in Maastricht. In haar eerste werkweek als conservator van Paleis Het Loo in Apeldoorn ging Hanna Klarenbeek het meteen bekijken. Want dit dubbelportret van Amalia van Solms, de vrouw van stadhouder Frederik Hendrik van Oranje, en diens nicht Charlotte de la Trémoïlle, past perfect in de collectie van Paleis Het Loo. Portretten van Van Honthorst van de Oranjes komen bovendien zelden op de markt.

Het heeft even geduurd, maar het is gelukt om het aan te kopen met steun van fondsen en opbrengsten van vrijwilligers van Paleis Het Loo. Sinds deze week is het te zien in de 'bedkamer' van Mary II, die met koning Willem III aan het eind van de zeventiende eeuw Paleis Het Loo betrok. Ze waren de eerste koninklijke bewoners. Na de dood van Willem III is het paleis door de opvolgende stadhouders, koningen en koninginnen gebruikt als jachtslot en zomerverblijf. De laatste bewoners waren prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven met hun vier zonen.

Gerard van Honthorst (1592-1656) was de favoriete hofschilder van Amalia van Solms en Frederik Hendrik. Vermoedelijk kreeg hij de opdracht voor dit dubbelportret bij het bezoek van Charlotte de la Trémoïlle aan haar oom en tante in Den Haag in 1632. Amalia (rechts) beeldde hij af als de Romeinse jachtgodin Diana met pijl en boog, en Charlotte als Ceres, de godin van de landbouw en vruchtbaarheid. Het portret kreeg een plek in Huis Honselaarsdijk, het jachtslot van Frederik Hendrik en Amalia . Hun kleinzoon Willem III erfde Honselaarsdijk en de inboedel. Het schilderij kwam toen in de bedkamer te hangen van Mary II, die daar haar gasten ontving.

Het dubbelportret bleef in de familie, tot het rond 1795 verdween uit de stadhouderlijke verzameling. Meer dan 150 jaar was het uit beeld. In 1951 werd het geveild bij Christie's Londen en kwam het in particulier bezit. Na ruim 380 jaar is het schilderij nu voor iedereen te zien. Net als vroeger hangt het weer in de bedkamer van Mary II.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden